Франция и САЩ се опитват да преодолеят спора с подводницитеСАЩ признават, че помирението с Франция след кризата с подводниците ще отнеме време и ще са нужди действия от страна на Вашингтон. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, предадоха световните агенции.

„Признаваме, че това ще отнеме време и много работа и че ще трябва да се изрази не само в изявления, но и в действия“, каза той на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.Блинкън подчерта важността на Франция, по-специално в Индо-Тихоокеанския регион, където Вашингтон обяви по-рано през месеца съюз с Австралия и Великобритания, който породи кризата с подводниците.

Блинкън разговаря вчера сутринта с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан в Ню Йорк. „Той и аз сме приятели отдавна“, заяви Блинкън и добави, че изпитва много голям респект към „Жан-Ив“.

„Излизането от кризата и възстановяването на доверието между Франция и САЩ изискват време и действия“, е заявил френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан по време на срещата с Блинкън. Той е отбелязал, че първи етап в тази посока вече е осъществен с телефонния разговор между президентите на двете страни Джо Байдън и Еманюел Макрон, разказва БТА.

Същевременно стана ясно, че ЕС се придържа към плановете си да разшири трансатлантическото сътрудничество въпреки накърненото доверие във връзка с пакта между САЩ, Австралия и Великобритания, предаде ДПА.

Заместник-председателката на ЕК Магрете Вестагер обяви, че ще пътува до Питсбърг в САЩ идната седмица за среща на високо равнище между ЕС и САЩ, както е било планирано. „Стратегическите съюзи са за оформяне на общи подходи и също за преодоляване на трудностите“, заяви тя.

След обявяването на тристранния пакт миналата седмица, Франция по-специално постави въпроса дали срещата ЕС-САЩ ще се проведе, както е планирано. Имаше опасения, че разговорите във връзка с търговията и технологиите между двете страни може да са изложени на опасност от отлагане заради спора, възникнал във връзка с анулирането от Австралия на договор за френски подводници, което бе резултат от обявяването на новия тристранен пакт.

В разговорите в Питсбърг ще участват Блинкън, министърката на търговията на САЩ Джина Раймондо и търговската представителка Катрин Тай. Разговорите ще се фокусират върху пречките по веригата за доставки на полупроводници, които са много важни за редица промишлени сектори. Вероятно въпросите относно породилия полемика пакт ще бъдат избегнати, а пресконференция след срещата не се планира.

Коментарите са изключени