Френската “Санофи” спира разработването на иРНК ваксинаФренската компания “Санофи” спира разработването на иРНК ваксина срещу COVID-19. Лабораториите “Санофи” обявиха положителни междинни резултати от изпитанията на иРНК ваксината си, но няма да продължат с трета фаза, а ще разработват другата си ваксина срещу коронавируса, съобщи АФП.

Причината е, че още една иРНК ваксина би се появила твърде късно на пазара – до края на годината вече ще са произведени 12 милиарда такива дози. Резултатите от третата фаза на изпитанията на другата ваксина на “Санофи” срещу COVID-19, използваща рекомбинирани протеини, се очакват преди края на 2021 г. Разработването е съвместно с “ГлаксоСмитКлайн”.Развитие на антитела след втората доза от иРНК ваксината на френската компания се наблюдава при 91 до 100% от доброволците. Странични ефекти не са съобщавани.

“Нашата цел не е да създаваме нови РНК ваксини за COVID-19, а да снабдим Франция и Европа с арсенал от ваксини с информационна рибонуклеинова киселина за бъдеща пандемия, за нови болести”, каза зам.-директорът на “Санофи” за ваксините Тома Триумф. “Общественото здраве не се нуждае от друга ваксина срещу коронавирус на базата на иРНК”, добави той. “Санофи” планира да разработи нови ваксини срещу други заболявания, като грип, базирани на тази технология, както и да използва потенциала ѝ в онкологията.

Коментарите са изключени