Френски архиепископ: Тайната на изповедта стои над законите на републикатаНа фона на голям скандал за сексуални издевателства в католическата църква, коментар на епископ провокира нови дебати във Франция относно тайната на изповедта, която свещеникът гарантира, предадоха ДПА и Франс прес.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен вчера поиска среща с председателя на френската епископска конференция – архиепископ Ерик дьо Мулен-Бофор, която ще се състои във вторник, съобщи БТА.По-рано архиепископът каза, че тайната на изповедта стои по-високо от законите на републиката. Думите му, изречени в интервю в сряда, предизвикаха протести във Франция, която набляга силно на разделението между църква и държава.

Нищо не стои над законите на републиката, заяви вчера правителственият говорител Габриел Атал.

Междувременно архиепископът каза, че тайната на изповедта не е в противоречие с френското наказателно право. Той изтъкна, че e чест за републиката да уважава достойнството и съвестта на човек чрез тайната на изповедта.

Според проучване, представено във вторник, около 216 000 непълнолетни са станали жертва на сексуални злоупотреби във френската католическа църква през 50-те години на миналия век.

В телевизионно интервю архиепископ Мулен-Бофор беше запитан дали свещеник е длъжен да се обади на полицията, ако по време на изповед разбере за случай на сексуална злоупотреба и дали изповедта стои над законите на страната.

Запитан на няколко пъти, архиепископът каза, че изповедта е над закона. Той обаче добави, че църквата трябва да намери начин да се справи с тази проблематична ситуация.

По-късно председателят на епископската конференция добави, че изповедта е юридически еквивалент на професионалната поверителност, която наказателното право не изисква да бъде отменена./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени