ЦИК: Кирил Петков може да бъде заличен от листите, ако все още има двойно гражданство11 187 заявления от българи зад граница, които искат да гласуват на изборите на 14 ноември, са постъпили до момента в Централната избирателна комисия. Опцията е активна от няколко дни и ще може да се използва до 19 октомври. Най-много заявления до момента са постъпили от Турция – 4273, от Великобритания – 1341, от Германия – 1276, от Испания – близо 1000 и от САЩ – малко под 700. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той прогнозира, че за президентските и парламентарните избори, които ще се проведат на 14 ноември, в чужбина ще бъдат разкрити между 750 и 800 секции.„Най-много вероятно ще са секциите в  Турция и Великобритания. В Германия, в която също традиционно има много секции, режимът е разрешителен и не получихме разрешение за повече от 40 места, на които да се гласува. В Испания и САЩ секциите ще са по около 50“, обясни Томов.

Росица Матева

Росица Матева

Заради задължението ЦИК да разкрие автоматично секции в чужбина в места, на които на избори през последните 5 г., са гласували поне 100 души, комисията е длъжна да направи това и в места, които са туристически дестинации. Томов даде пример с Никити в Гърция, където на 11 юли имаше 1400 гласували. Сега обаче едва ли ще има такъв интерес. Следим заявленията, които се подават, възможно е при липса на интерес в навечерието на изборите ЦИК да обсъди всеки такъв казус и да излезе с решение, уточни Томов.

Днес комисията ще вземе решение дали на вота 2 в 1 ще се гласува с една смарткарта в секциите с машини. ЦИК трябва да определи и как да изглежда интерфейса на екрана на устройствата, обясни другият зам.-председател и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя напомни, че от 2 дни на сайта на ЦИК е активна възможността за проверка дали избирател присъства в подписката на някоя от регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети. Матева призова, ако избирател установи, че ЕГН-то му е използвано неправомерно, да подаде жалба в Комисията за защита на личните данни. В сайта на ГДГРАО пък всеки може да провери адресът на избирателната секция, в която ще гласува, както и да подаде електронно заявление за гласуване по настоящ адрес. Срокът за подаване на заявлението е 30 октомври.

До момента са регистрирани 6 кандидатски листи за изборите за президент и вицепрезидент. Срокът е до 12 октомври, напомни Матева.

„Знаете, че за президентските избори бяха регистрирани 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитета. Очевидно не всички партии и коалиции ще регистрират кандидати, но към момента това са направили 4 партии и коалиции и 2 комитета“, добави Томов.

„В момента ЦИК не може да коментира гражданството на Кирил Петков. Дали той е с двойно гражданство, или не, ще стане ясно, ако бъде регистриран като кандидат за народен представител. Тогава ще се извърши и проверката дали той отговаря на условията да бъде кандидат за народен представител“, заяви Матева./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени