Чехите избират нов парламент

Чехите днес и утре избират нов парламент. Според социологическите проучвания е възможно центристката популистка партия на настоящия премиер Андрей Бабиш „Действие на недоволните граждани“ (АНО) да излезе на първо място с около 25 процента от гласовете. Това обаче далеч няма да й е достатъчно, за да има мнозинство в парламента и да управлява самостоятелно, предаде Асошиейтед прес.

Досега Бабиш бе начело на правителство на малцинството, съставено от АНО и от лявата Чешка социалдемократическа партия. Кабинетът се ползваше и с подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия. Така комунистите на практика досега участваха непряко в управлението на страната, за първи път от 1989 г. Сега обаче се смята, че и социалдемократите, и комунистите ще претърпят поражение на вота и Бабиш ще трябва да търси нови партньори, предаде БТА.

Няколко опозиционни партии с политически позиции, доближаващи се до традиционните политически течения в ЕС, преодоляха различията си и се обединиха в две големи опозиционни коалиции, които ще се опитат да отстранят от власт евроскептичния премиер. Едната от двете опозиционни коалиции е десноцентристка и е наречена „Заедно“. В нея влизат консервативната Гражданска демократическа партия, консервативното обединение, съставено от Християндемократичен съюз и Чехословашка народна партия (тази политическа сила, основана през 1919 г., е запазила името си въпреки разделянето на Чехословакия на Чехия и Словакия – бел.ред.) и либерално-консервативната партия ТОП 09 (Традиция, Отговорност, Просперитет). Другата опозиционна коалиция е наречена „Кметове/Пирати“ и е левоцентристка. Тя е съставена от либералната Партия на пиратите и от политическата сила „Кметове и независими“. Според допитванията всяка коалиция може да получи около 20 процента. Между партиите в двете коалиции има различия по въпроса за климатичните промени, еднополовите бракове, приемането на еврото, но всички партии подкрепят проевропейските и трансатлантическите идеи.

За изборите Бабиш води агресивна кампания, по време на която обеща на избирателите, че няма да позволи на нито един незаконен мигрант да влезе в Чехия и обвини опозицията, без да привежда доказателства, че привлича бежанци в страната. Бабиш обеща също да защитава чехите от ЕС, за който твърди, че искал да унищожи суверенитета на страната.

В навечерието на изборите обаче името на Бабиш бе забъркано в скандала, предизвикан от международното журналистическо разследване Досиетата „Пандора“, което би могло да се отрази на представянето на неговата партия на вота./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени