Чешкият премиер Бабиш: Готов съм за опозиция!Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви днес, че малко преди да бъде приет в болница по спешност, президентът Милош Земан му е обещал да му възложи задачата да сформира ново правителство, съобщи Франс прес, предаде БТА.

Бабиш заяви това на фона на усложнена политическа ситуация поради постъпването на Земан в болница. По закон след произведени парламентарни избори президентът трябва да номинира кандидат за премиерския пост.„При разговора ми с президента в неделя той ми каза, че ще поиска от мен да водя преговори за сформирането на правителство, каза Бабиш по телевизията.

„От мен зависи дали ще приема или ще откажа“, добави чешкият лидер, като увери, че е готов и да мине в опозиция.

Предвид факта, че две опозиционни обединения спечелиха на изборите общо 108 от 200 места в долната камара на парламента, на Бабиш ще му е трудно да се задържи на власт.

Земан заяви преди изборите, че ще връчи мандата за сформирането на правителство на лидера на най-голямата парламентарно представена отделна партия, а не на обединение. Партията АНО на Бабиш е с най-добър резултат на парламентарните избори. Предвид структурата на новия състав на парламента обаче Бабиш едва ли ще събере необходимата подкрепа, за да остане премиер.

Според чешки медии Милош Земан може да остане в болница в продължение на седмици. Говорителят му Иржи Овчачек заяви пред радио „Проглас“, че президентът е бил посетен от свои роднини и близки сътрудници.

Председателят на чешкия Сенат Милош Вистърчил каза, че ще поиска от президентската канцелария по-подробна информация за състоянието на Земан, за да може да се прецени дали той е в състояние да изпълнява задълженията си./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени