Янаки Стоилов: Нужен ни е нов преход. Който казва, че няма разлика между лявото и дясното, обикновено е десенНадявам се в юридическите среди да се обсъждат повече кандидатури за председател на ВКС, каза служебният правосъден министърБих искал изборът на председател на ВКС да е авторитетен. Ако някои членове на ВСС си подадат оставките, това ще продължи процеса на делигитимация,каза в предаването „Панорама“ по БНТ служебният правосъ ен министър проф. Янаки Стоилов. Очаквам не само във ВСС, а изобщо в юридическите среди да се обсъждат подходящи кандидати, уточни той.

За мен процедурата е малко по-дълга, отколкото това е оптимално. Един месец е времето за издигане на кандидати, а изборът ще стане през януари. Освен това не трябва да пренебрегваме факта, че предстоят избори в средата на ноември, каза проф. Стоилов.

Вчера имах среща с евроделегацията, това е част от политическия пейзаж да се води диалог с ЕС. Те  не ни подкрепят за искането на смяна на главния прокурор, това си е наша, българска работа, но също искат прекратяване на корупцията по високите етажи.

Според него без сътресения ще стане трансформирането на бюрото за защита от главния прокурор към министерството на правосъдието.

Ние предлагаме чрез плана за възстановяване  да има възможности да де обсъждат отказите на прокуратурата да се образуват дела, каза правосъдният министър.

Стъпките трябва да са от основата към върха в полза на гражданите. Като се образуват и разглеждат съдебните спорове своевременно, защото няма нищо по-лошо от бавното правосъдие. И нека след това да се правят последващите промени, каза проф. Стоилов. 

Ние внесохме анализ как без специализиран съд д и прокуратура да се решават нещата допълни той. 

Няма как да пренебрегнем лявата и дясното като основни ориентири в политиката, този, който казва, че няма разлика, обикновено е десен, каза проф. Стоилов. Винаги новите партии получават по-благосклонно отношение и аз се надявам, че българската политика няма да остане провинциална. На нас ни е необходим нов преход, а не като тази, който се влачи през последните 30 години; Сега сме най-дясната страна в Европа, каза проф. Стоилов.

Коментарите са изключени