Абдулразак Гурна – първият чернокож с “Нобел” за литература от 28 г. насам (Обзор)

https://crimesbg.com/regionalni/abdulrazak-gurna-parviyat-chernokozh-s-nobel-za-literatura-ot-28-g-nasam-obzor/46569 Crimesbg.com
Абдулразак Гурна – първият чернокож с “Нобел” за литература от 28 г. насам (Обзор)
 

 


 

 

 

 

 

С аргумента “за безкомпромисно и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти” романистът Абдулразак Гурна спечели Нобеловата награда за литература за 2021 г. Той е първият чернокож писател, получил Нобелова награда на Шведския комитет от 1993 г. насам.

Проучване на “24 часа” сред наши издатели обаче показа, че той е неизвестен за българските читатели. Дори познавачът на екзотичната литература Манол Пейков, който веднага си е поръчал негов роман чрез “Амазон”, каза, че ще му е изключително интересно да се запознае с творчеството му.

Кой е човекът, който имаше почти нулеви коефициенти при букмейкърите? След скандалите, довели до движението #MeToo през 2018 г., когато се стигна и до необичайното отлагане на наградата, академията обяви, че променя правилата. “Преди имахме евроцентрична перспектива към литературата, а сега гледаме в целия свят”, каза председателят на Нобеловия комитет Андерс Олсон.

Роден на остров Занзибар край бреговете на Източна Африка, новият лауреат Абдулразак Гурна заминава за Великобритания като студент през 1968 г. Родителите му са араби от мюсюлмански произход. Първо отива в Танзания. В Занзибар се връща чак през 1984 г., малко преди да умре баща му. До пенсионирането си е професор и директор на следдипломно обучение в университета в Кент в рамките на катедрата по английски език. Основният му академичен интерес е в постколониалното писане и в дискурсите, свързани с колониализма, особено що се отнася до Африка, Карибите и Индия. Гурна е ръководил изследователски проекти за писането на Салман Рушди, Антъни Бърджис, Джоузеф Конрад и др.

Забележителни негови творби са “Рай” (1994), “Край морето” (2001), “Дезертьорство” (2005), номинирани за “Букър”. Издал е 10 романа и разкази. Започва да пише на 21 години. Макар и родният му език да е суахили, работи на английски. Абдулразак Гурна пише за хората, които се озовават между култури и континенти, между познатия живот и новите преживявания. Това е несигурност, която няма край. Последният издаден роман от Гурна е от миналата година – “След живота. Лондон: Блумсбъри”.
 

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.