Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

https://crimesbg.com/po-sveta/biletite-za-vlak-shte-poskapnat-no-samo-s-inflaciyata/44944 Crimesbg.com
Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията
 

 


 

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас

 

 

 

Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт.

От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо Алексиев.

В четвъртък по Би Ти Ви управителят на “БДЖ – Пътнически превози” Любен Нанов заяви, че в момента се правели разчети за повишаване на цените на билетите заради двукратно нарасналите разходи на превозвача за ток.

“Ние ползваме 150 000 гигаватчаса годишно ток, тъй като от всичките 565 влака 470 са електрически. Електроенергията струваше дълго време 100-110 лева за мегаватчас, а сега е 220-250 лв. Относителният дял на електроенергията в общите ни разходи е 21%. Имаме право два пъти в годината да индексираме цените на билетите в случай на такова повишение на разходите ни и в момента правим разчети, които ще представим на транспортното министерство. Няма обаче опасност да съкращаваме влакове”, каза Нанов.

По-късно обаче от холдинга заявиха, че увеличението ще е само с инфлацията, а двата месеца със скъп ток – юли и август, няма как да бъдат калкулирани в това увеличение.

Разходите на софийския метрополитен пък са се увеличили със 118 процента от началото на годината при 40% намаление на пътниците от началото на пандемията.

А сметките за ток на софийския електротранспорт са се повишили с 40-50% само за последните два месеца.
 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.