Доц. Кунчев: Учителите да носят маски непрекъснато и да не се сливат паралелки

https://crimesbg.com/regionalni/doc-kunchev-uchitelite-da-nosyat-maski-neprekasnato-i-da-ne-se-slivat-paralelki/46506 Crimesbg.com
Доц. Кунчев: Учителите да носят маски непрекъснато и да не се сливат паралелки
 

 


 

Учителите трябва да носят непрекъснато предпазни маски в клас, а деца от различни паралелки да не се смесват, изрази мнението си пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му, засега това има пожелателен характер и е оставено на преценката на ръководствата на училищата, което е неприемливо и е възможно да бъде издадена заповед за промяна. Според Кунчев ротационният принцип на учене има някакъв ефект, но вирусът циркулира в домовете, в училищата и на улиците. Ротационният принцип на учене минимално намалява риска и не може да реши проблема дефинитивно, каза той.

Допълнителни противоепидемични мерки на национално ниво засега не са необходими, достатъчно е да се спазват вече въведените, но ако заболеваемостта от коронавирусната инфекция в повече от половината области достигне нива над 500 на сто хиляди души, ще трябва да се наложат нови мерки, уточни Кунчев. Даваме си сметка, че всички са уморени от мерките, но начинът да излезем от затворения кръг е да имаме високо имунизационно ниво, допълни той, цитиран от БТА.

 

 

 

Предстои засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, като към проверяващите от регионалните здравни инспекции ще се включат и мобилни групи от агенцията по безопасност на храните и от МВР, добави Кунчев.

В Израел, Италия, Португалия, Малта има много високо ваксинално покритие, посочи Кунчев и отбеляза, че новите случаи на заразяване и на смърт са много малко. Ако в България продължава 40-45 на сто от населението да е без ваксина или без да се е срещало с вируса, това означава, че имаме „горивен материал“ за интензивна следваща вълна, коментира той.

При сегашната вълна на вируса от смъртен изход са заплашени отново най-възрастните хора и тези с хронични заболявания, но вече има и починали млади хора, припомни Кунчев.

Масовото слагане на трета доза ваксина срещу коронавируса е неоправдано, добави Кунчев и припомни рисковите групи, за които тя е препоръчителна – хора с имунен дефицит, на хемодиализа, със супресивна терапия, както и работещите в среда с висок риск от заразяване.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.