Здравко Димитров: Ще развием градската железница в Пловдив (снимки)

https://crimesbg.com/regionalni/zdravko-dimitrov-shte-razviem-gradskata-zheleznica-v-plovdiv-snimki/46321 Crimesbg.com
Здравко Димитров: Ще развием градската железница в Пловдив (снимки)



Предвиждаме изграждане и на два нови парка, каза кметът

Повече отвсякога Пловдив се нуждае от градска железница и приоритет за общината е да я развием.

Това обяви кметът Здравко Димитров на международна научна конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика“. Тя се провежда в Епископската базилика на Филипопол сред античните мозайки. Форумът се организирана от катедра „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Официални гости на събитието бяха Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002), Розалинде Ван Дер Влис, директор на Дирекция „Чиста планета“ към Европейската комисия, представител на Министерския съвет и членовете на Европейския парламент Радан Кънев и Цветелина Пенкова.

Димитров обясни, че проектът за градска железница съвместен с НКЖИ и ще се финансира по линия на ОП „Транспорт“ и други програми на Европейски съюз.



Паметливи припомниха, че при управлението на кмета Спас Гърневски в края на 90-те години на миналия век беше направен опит да бъде пусната градска железница. Влаковете обаче вървяха празни.

„В плана за интегрирано градско развитие предвиждаме създаването на нови зелени зони в това число и два нови парка в южната и източната част на града. Развиваме зелената система като поставяме акцент на р. Марица. Предстои коритото й да бъде почистено и обезопасено и с минимална намеса да я превърнем в най-новата зона за отдих и спорт“, посочи още той.

Димитров припомни, че Община Пловдив съвместно със Световната банка работи по проект за създаване на общинско дружество за екологичен транспорт. „Амбицията ни е в рамките на две години в града да има две линии, които да се обслужват изцяло от електрически автобуси, а до 2027 г. това да бъде преобладаващият обществен транспорт“, каза кметът.

Проф. Даниела Боева, ръководител на катедра „Икономически науки“ в ПУ посочи, че всички които днес ще бъдат представени, са на база най-нови изследвания по темата.

Сред темите са Глобалният дневен ред за зелена икономика, Макроикономическа стабилност, конкурентоспособност и конвергенция в зеления преход, бизнес и секторни аспекти на зеления преход. Именно в Пловдив предстои да се реализира стратегическият проект за изграждане на първия въглеродно-неутрален индустриален парк в България. Това ще доведе до намаляване на въглеродните емисии, което е една от основните климатични цели на Европейския съюз.

Включвания по време на конференцията направиха водещи специалисти от Вашингтон, Лондон, Брюксел, Москва, за да се види световният опит по реализация на зеления преход, като се разбере същността, за да има позитивни резултати.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.