Мониторингът на ЕП в България: Не получихме всички отговори от главния прокурор (На живо)

https://crimesbg.com/regionalni/monitoringat-na-ep-v-balgariya-ne-poluchihme-vsichki-otgovori-ot-glavniya-prokuror-na-zhivo/45117 Crimesbg.com
Мониторингът на ЕП в България: Не получихме всички отговори от главния прокурор (На живо)
 

 


 

Корупцията и свободата на медиите са най-големите проблеми в България

Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми, които поставяме на първо място след посещението си в България и срещите, които проведохме. Това не са проблеми само в България, но ни се струва, че тук има прекалено много безнаказаност по повод случаите на корупция. Тя е отрова, която разяжда обществото“. Това заяви нидерландската евродепутатка от „Обнови Европа“ София ин’т Велд, която е председател на Мониторинговата група от ЕП, която оценява състоянието на върховенството на закона у нас.

 

 

 

Делегацията се срещна с главния прокурор Иван Гешев, но останала разочарована.

„Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме. Голяма част от въпросите, които зададохме, бяха свързани с инерцията и липсата на активност във връзка със започнати разследвания“, разказа евродепутатката от „Обнови Европа“.

На въпрос по повод „печално извесните снимки на бившния български министър-председател“ главният прокурор отговорил, че не е запознат със случая.

Евродепутатите посетиха страната за два дни, като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия ЕС. Делегацията се състоеше от общо 23-ма души.

В нея влизат 7 евродепутати – по един от всяка политическа група в Европейския парламент. Всички те са членове от Мониторинговата група към Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), в която не веднъж се състоя дебат по темата. Останалите 16 души са експерти, също от Европейския парламент.

Останалите евродепутати са: Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

„Освен работата си по наблюдение ние сметнахме, че е много важно да отправим послание към българския народ – Европейският парламент е тук, гледа, слуша и ви подкрепя. Понякога хората остават с усещането, че ЕС отсъства или само критикува, но не е така. Ние сме тук“, каза ръководителката на делегацията.

София ин’т Велд уточни, че това посещение не е еднократен акт, интересът на ЕП няма да се изчерпа с еднократни срещи и едно единствено посещение.

„Ние имаме дългосрочен ангажимент и следим събията в България отблизо“, посочи София ин’т Велд.

Имахме невероятно голям брой искания от хора и организации да се срещнем, да разговаряме по определени теми. Искам да уверя всички, че ние ще продължим диалога, посочи нидерландката.

„Вярвам в критичната оценка на „Репортери без граници“. През последните два дни няколко души се опитаха да ме убедят, че тя не е достоверна.

Вярно е, че не става дума за точна математическа оценка, но тя показва тенценция. Докладът посочва поводите за притеснения. Не трябва да се приема, че това е външна критика. В интерес на всички е да има здравословна медийна среда“, заяви София ин’т Велд.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.