Проф. Константа Тимчева: Ракът на яйчниците зачестява с напредване на възрастта

https://crimesbg.com/regionalni/prof-konstanta-timcheva-rakat-na-yaychnicite-zachestyava-s-napredvane-na-vazrastta/46276 Crimesbg.com
Проф. Константа Тимчева: Ракът на яйчниците зачестява с напредване на възрастта
 

 


 

При 1/4 от случаите има генетично свързани заболявания

Проф. Константа Тимчева, д.м., е лекар с две клинични специалности – вътрешни болести и онкология. Дългогодишен ръководител на Клиниката по химиотерапия в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София и Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ “Надежда”. Като представител на България в Европейската асоциация по медицинска онкология в продължение на 8 години тя въвежда през 2007 г. у нас европейската специалност “Медицинска онкология”. Главен редактор и съавтор е на две последователни издания на първото по рода си ръководство по медицинска онкология за лекари и специализанти на български език. Дългогодишен национален консултант по медицинска онкология.

 

 

 

Член на редица международни бордове за лечение на солидни злокачествени тумори. От 01.01.2021 г, е член на ESMO факултета, Breast cancer group с мандат 2021-2025 г.

Проф. Тимчева, причините за развитие на карцином на яйчника са различни, като някои от тях са наследствени. Как една жена, която отключва болестта, може да идентифицира проблема?

– Ракът на яйчника е злокачествено заболяване с много висока чувствителност към съществуващите методи на лекарствено лечение. Т.е. когато е навреме диагностициран, при операция в ранен стадий може да се постигне пълно излекуване.

Симптоматиката при това заболяване е твърде неспецифична – най-често имитира гастро-интестинален проблем, и то при заболяване в напреднал стадий: тежест и подуване на корема, безапетитие, гадене. Може да се появи проблем с дефекацията или често уриниране. Понякога се проявява с кървене от гениталиите. Повечето от тези симптоми са признак за напреднало заболяване. Ето защо

най-сигурният подход

за ранна диагностика

са ежегодните профилактични гинекологични прегледи.

Освен за наследственост за кои други рискови фактори трябва да внимават жените?

– Както повечето злокачествени заболявания, така и ракът на яйчниците зачестява с напредване на възрастта – възниква най-често след 60 години. За съжаление, се среща и при жени в по-млада възраст. Наднорменото тегло също е рисков фактор (Body Mass Index >30). По-висок е рискът при жени с ранна първа менструация и късна менопауза, както и при тези, които прилагат хормонозаместителна терапия след менопауза.

Късна първа бременност,

след 35 години, също повишава риска от това заболяване. Жени, претърпели операция за рак на гърда, както и тези, лекувани за ендометриоза, също са с по-висок риск. Към рисковите фактори спада носителството на мутациите в BRCA1/2 гените.

Наличието на един или повече рискови фактори не означава непременно поява на заболяване. Понякога заболяват и жени без никакви рискови фактори.

Какви съвети могат да се дадат на жена, която е носител на BRCA мутация, преди болестта да се е развила?

– В около една четвърт от случаите с рак на яйчниците са налице генетично свързани заболявания, т.нар. синдроми. Ето защо жените, които имат фамилна обремененост с рак на яйчници, рак на гърда или рак на дебелото черво, трябва да направят генетична консултация.

В българската популация BRCA1 и BRCA2 мутациите се срещат при около 20% от заболелите от рак на яйчниците и рак на гърдата. Носителството на тези патогенни мутации увеличава риска не само от развитие на рак на яйчниците, но и на фалопиевите тръби, първичен перитонеален карцином при жени, рак на гърда и простата при мъже, както и рак на панкреаса, меланом и други.

Моят съвет е млади жени с фамилна обремененост и доказана патогенна BRCA мутация да проведат най-напред

генетична

консултация

за определяне степента на риск от възникване на едно или друго заболяване.

Радикалният подход тип Анджелина Джоли невинаги е най-правилен. Отстранявайки яйчници и тръби, не можем да дадем 100% гаранция, че няма да възникне първичен перитонеален рак, макар че той се среща доста по-рядко. Т.е. златното правило е по-чести прегледи при гинеколог, проследяване състоянието на млечните жлези, изследване на поколението за наличие на тези патогенни мутации.

Има ли развитие в лечението на рак на яйчниците и какви са съвременните подходи в терапията на това онкологично заболяване?

– За радост на нас, специалистите по лекарствено лечение на злокачествени заболявания, напредъкът в тази област е факт. Налице е т.нар.

таргетна

(мишенна) терапия,

ефективна както при болни с доказана патогенна BRCA мутация, така и при тези без налична мутация. В ход са редица многоцентрови клинични проучвания, които изследват нови терапевтични възможности, но все още не са одобрени за приложение в ежедневната клинична практика.

Независим авторски материал. Публикува се с подкрепата на “АстраЗенека”.  

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.