Пуснаха банкера Заимов – имал право да се изрази с боя политически върху Паметника на Съветската армия (Обзор)

https://crimesbg.com/regionalni/pusnaha-bankera-zaimov-imal-pravo-da-se-izrazi-s-boya-politicheski-varhu-pametnika-na-savetskata-armiya-obzor/45749 Crimesbg.com
Пуснаха банкера Заимов – имал право да се изрази с боя политически върху Паметника на Съветската армия (Обзор)
 

 


 

Финансистът смята, че на монумента са изписани 3 лъжи

Право на политическо изразяване. Това е било становището на прокурор, който е отказал да образува наказателно преследване срещу Мартин Заимов, опитал да боядиса в неделя Паметника на Съветската армия, научи “24 часа”.

 

 

 

Заимов бе задържан от екип на 1-во РУ около 8,30 часа сутринта. Тогава той и председателят на Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия Кубер Сапарев имали среща. Малко по-рано спонтанно и във връзка с Деня на Независимостта двамата решили да заличат надписа. Кубер обаче закъснял, банкерът подранил и почнал да боядисва изписаните думи със сива боя.

Едва бил

оцветил няколко

букви, когато

бил арестуван

Държали го в районното около 5 часа. След като случаят бил докладван на прокурор, той решил, че това не е престъпление. Самият Заимов обясни първо пред “24 часа” мотива за опита си да боядиса надписа.

Според него в изречението “На Съветската армия освободителка от признателния български народ”, изписано на паметника, има 3 лъжи.

Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Тук лъжите са две. Първо не е Съветската армия, а Червената армия. Това е фактология. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това може би не ви интересува, но има значение за наличието или загубата на свобода. Това е първата банална лъжа.

Втората е, че ни е освободила. От 2 септември 1944 г. ние имаме радикално ново правителство на Константин Муравиев, тоест от кого се освобождаваме, имаме ново правителство, което е анти всички предишни правителства и със сигурност против Германия, защото ѝ обявява война.

Защо трябва да ни се обяви война на 7 септември или на 9 септември. Втората лъже е, че сме били освободени, не сме били.

Третата лъжа категорично е признателният български народ. Няма как да си признателен за цената, която си платил, просто това не е възможно. Дори най-вярващите комунисти, през 60-те и 70- те години, ако сте ги попитали какво стана с вашата вяра, щяха да кажат: Въобще не е това, което си мислихме.

Така че на този надпис има в едно изречение три лъжи, убеден е Заимов, който е

бивш

подуправител на

БНБ и неуспял

кандидат за

кмет на София, подкрепен от СДС и ДСБ. Днес се занимава с частен бизнес. 

Заимов от години е взел на прицел паметника. През 2011 г. дори като общински съветник в столицата се появи на работа с тениска с надпис “В крак с времето”. На нея бяха изобразени и войниците, които бяха боядисани като американски герои от комиксите. Отдавна е член на “Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия”. Дори в неделя срещата му е била с председателя на сдружението Кубер Сапарев. Заимов е един от членовете на Инициативния комитет. В него личи името на Марта Георгиева, общинска съветничка в София от ДСБ. В Обществения съвет на огранизацията влизат хора като брата на Кристо – актьора Анани Явашев, журналистите Атанас Чобанов и Иво Инджев, политоложката Румяна Коларова и други. В годините няколко пъти организацията е правила различни инициативи срещу монумента в центъра на София.

Бори се той

да бъде

демонтиран и

сложен в музей

“Мястото на историята е в музея. В този му вид паметникът е обиден не само за нас. Според проучване над 500 000 искат да бъде преместен. За тези пространства трябва да има обществен консенсус”, обясни пред “24 часа” Кубер Сапарев. И се закани, че докато това не стане, “паметникът няма да бъде оставен на мира”. Той определи като “огромен прогрес” решението на прокурора да не образува наказателно дело. И напомни, че през юли Върховният касационен съд оправда студента Траян Димитров, написал на монумента Refugees welcome Le Pen go home (“Добре дошли, бежанци! Льо Пен, отивай си вкъщи!”). Мотивът на магистратите бе, че младежът “свободно е изразил гражданската си позиция срещу посещението в България на френски политик и отношението си към емигрантската криза”.

След като се разбра за ареста на Заимов, във фейсбук мнозина изразиха подкрепата си към него. Един от първите бе Вени Марковски. Веднага след него писа и бившият депутат от “Демократична България” Петър Славов. “Респект за Мартин Заимов и опита му отново да напомни за историческата истина, превратно изопачена със златни букви в основата на паметника! А всички русофило-патрЕоти бих попитал: Не е ли срамно в София да няма нито един паметник на св. цар Борис I – Покръстител”, написа юристът.

Паметникът на Съветската армия е в Княжеската градина, в центъра на София, посветен е на съветската Червена армия. След 2011 г. става обект на няколко акции, най-често израз на протест спрямо политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия.

Хиляди привърженици на левите политически партии и движения и русофилските организации у нас всяка година празнуват Деня на Победата, 9 септември 1944 г., 23 септември 1923 г. и други исторически дати, като поднасят венци и цветя и организират тържествени концерти и други изяви на мястото.

Самият паметник представлява висока 37 м пресечена пирамида, върху която се извисява 8-метрова фигурна скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете, изработена от Васка Емануилова и Мара Георгиева. Целият мемориален комплекс включва и други скулптурни композиции около основния монумент. Източният орелеф представлява композицията “Октомври 1917”, изработена от проф. Любомир Далчев по рисунка на Борис Ангелушев. Изобразени са матроси, войници, работници, девойки – тези, които сформират Съветската армия.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.