Роднини на жертви от експлозията в Бейрут протестираха

https://crimesbg.com/po-sveta/rodnini-na-zhertvi-ot-eksploziyata-v-beyrut-protestiraha/46221 Crimesbg.com
Роднини на жертви от експлозията в Бейрут протестираха
 

 


 

 

 

 

 

Стотици роднини на жертви от миналогодишната експлозия на пристанището в Бейрут излязоха по улиците днес, разгневени, че разследването на бедствието беше забавено за втори път тази година, предаде Ройтерс.

Някои от тях скандираха, някои носеха миниатюрни фигури наосъдени на смърт хора с надписи в долната част „краят на всички корумпирани“, а други стояха мълчаливо и държаха в ръце снимки на близките си.

Влиятелни партии, включително шиитската групировка Хизбула и други от управляващите елити, твърдят, че разследването не е безпристрастно. Някои хора в тълпата скандираха „Хизбула са терористи“, предава БТА.

Протестиращите се събраха пред Двореца на правосъдието в Бейрут, разгневени, че след повече от година, нито един висш служител не е привлечен под отговорност за експлозията, която уби повече от 200 човека, рани хиляди и разруши голяма част от столицата.

„Ние се опитваме да направим невъзможното, за да постигнем резултат в това разследване“, каза Джумана Халифа, чийто братовчед и приятели загинаха в експлозията.

Взривът, една от най-голямите неядрени експлозии в историята, беше причинен от огромно количество амониев нитрат, съхранявано без достатъчни мерки за безопасност на пристанището от 2013г.

Разследването беше замразено в понеделник на базата на жалба, подадена от Нохад Мачнук, законодател сунит и бивш министър на вътрешните работи, когото съдията водещ разследването, Тарек Битар, иска да разпита по подозрения в небрежност.

Жалбата на Мачнук оспорва безпристрастността на Битар. Ако касационният съд уважи жалбата, Битар ще бъде отстранен от делото.

Премиерът Наджиб Микати каза, че се надява, че Битар ще продължи в ролята си. Френското външно министерство също каза, че съжалява за спирането на разследването.

Този ход последва кампания от клевети от ливанската политическа класа срещу Битар, вторият съдя начело на разследването след като предшественикът му беше принуден да се оттегли след подобни обвинения от служители, които той искаше да разпита относно съмнения за небрежност.

Един от протестиращите каза, че политиците действат с чувство на безнаказаност.

„Изгубих баща си, докато седеше у дома с нас“, каза Мохиелдин Ладкани и добави, че той и други членове на семейството му са били ранени.

„Ако те отнемат разследването от Битар, това означава, че се държат все едно са над закона“, каза той и добави „и ако те са над закона, тогава защо семействата на жертвите да не са над закона и да вземат нещата в свои ръце“?

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.