„168 часа“: Кой кой ще е в кабинета на Петков и ВасилевАсен Василев пак финансов министър, Кирил Петков може и премиер

Назоваха Крум Зарков от опозицията на Нинова за потенциален съюзникИдеята на хората около Кирил Петков и Асен Василев е те да бъдат компромисни фигури между парцелирания следващ парламент, в който се очаква да влязат около 7-8 формации. В такъв случай постигането на съгласие ще бъде много трудно и всичко ще зависи от предлаганите кандидатури. Затова се смята, че може единият да запази поста на финансов министър, а другият евентуално да бъде премиер или в краен случай вицепремиер.

Много е вероятно и третият „отличник“ на служебния кабинет Николай Денков също да намери място в редовния.

На какво разчитат?

Факт е, че няма шансове някоя партия да спечели убедително мнозинство. За да се избегне ситуация като в 45-ия и 46-ия парламент, ще се търсят допирни точки. Досега никой не е заявил негативно отношение към Кирил Петков и Асен Василев. Наблюдатели и социолози смятат, че „Демократична България“ „Продължаваме промяната“ заедно могат да съберат около 70-80 депутати и да бъдат водеща сила, въпреки че най-вероятно първи отново ще излязат ГЕРБ. Те обаче нямат никакви шансове да сформират правителство.

„Има такъв народ“ ще спаднат, сочат прогнозите на социолозите. А част от гласовете на хората, които са ги подкрепяли на предишните два вота, ще се прелеят към новия проект. В момента проучванията сочат 17,8% за ИТН, докато за харвардците са около 9%, но има вълна и е вероятно те да се увеличат, както се случи с ИТН през юли.

Интересното е, че

новите политици не изключват вариант

да работят с БСП

в общо правителство. Ако мандатът отиде при „Продължаваме промяната“, те вече заявиха с коя част от социалистите предпочитат да преговарят. Назоваха името Крум Зарков, когото някои среди на столетницата смятат за подходящ за неин председател. Именно той бе първият, който разкритикува Корнелия Нинова при загубата през април т.г. на парламентарните избори.

Кирил Петков и Асен Василев следват логиката на президента, който също избра хора от вътрешнопартийната опозиция на „Позитано“ 20 в служебния кабинет – Янаки Стоилов и Антон Кутев.

Какво не работи в полза на БСП, четете ТУК.

Коментарите са изключени