„168 часа“: Неизвестният запис на Джон Ленън подсказва края на “Бийтълс”Аудиокасетата хвърля нов поглед около историята на групата

В края на декември 1969 г. Джон Ленън и Йоко Оно внезапно се появяват в заснежения град Тю в северната част на полуостров Ютланд в Дания.Температурите са минусови, животът в градчето по това време на годината е твърде спокоен и лишен от събития, но четирима 16-годишни тогава датски ученици получават шанс да интервюират една от най-известните двойки в света по онова време за местното училищно списание.

Разговорът им е толкова приятелски и неформален, далеч от медии, репортери и камери, че музикантът разкрива напълно неизвестни за широката публика по света моменти от живота си и за бъдещи планове. Тогава всичко казано от него си остава там, между четирите стени на стаята, в затънтеното датско градче.

50 години по-късно неизвестната досега аудиокасета с разговора на Ленън, която включва и неиздавана от него песен, все пак излиза наяве и хвърля нов поглед около историята на групата и най-вече около разпадането й.

Думи на музиканта, които подсказват раздяла на групата много преди тя да се случи, обяснения в „болезнена“ любов към Йоко Оно досега са останали в тайна от милионите фенове на групата. Авторите на записа признават, че към онзи момент не са обмисляли и за секунда да направят записа публично достояние. Ако го бяха сторили, разривът на групата можеше да е още по-скандален.

Касетката е обявена на търг в Копенхаген, като предварителната й оценка е от 27 000 до 40 000 евро. Записът е направен през 70-те години на миналия век, а музикални журналисти и историци я оценяват като изключително ценна, защото показва много важен и преломен момент от живота на музиканта.

Ленън пристига в Дания в края на 1969 г., за да се сближи с Киоко, дъщерята на Йоко Оно, която тогава живее с баща си в северната част на страната. Първоначално той отсяда там незабелязано, но след като се заговаря за него, организира пресконференция. На интервюто присъства и Йоко, с която са се оженили съвсем наскоро.

По време на разговора той за първи път говори колко важна е тя в неговия живот.

„Тя вдъхнови Джон Ленън отново. Онзи, който беше изгубен в „Бийтълс“, в света и всичко останало и ме направи човека, който съм днес“, казва Ленън, споменавайки за първи път, че е преминал през труден период с групата.

Ленън споделя още откровени подробности за любовта си към Йоко Оно, че иска да умре в същата минута като нея, защото не би понесъл и три минути повече да живее повече.

Записът, който излиза днес, е придружен от поредица снимки от интервюто, направени от едно от четирите присъстващи момчета – Йеспър Юнгерсен. На тях се виждат Ленън и любимата му, седнали на диван, носещи вълнени чорапи и с крака на масичката за кафе, заедно с петгодишната дъщеря на Йоко Оно – Киоко.

Учениците разбират за известните гости в града от местен вестник. Макар двамата да правят всичко възможно да не се набиват на очи, в малкия град това е невъзможно. Когато разбират, че не могат да скрият посещението си, Ленън и Йоко организират пресконференция. В снежната виелица, която по това време на годината е нещо обичайно за тези географски ширини, четиримата ученици тръгват към събитието с касетофон, взет назаем от училището. Придвижват се бавно в преспите и когато пристигат на посоченото място, пресконференцията вече е приключила. Те не се отказват, почукват на вратата и за щастие, успяват да влязат при идолите си заедно с няколко други журналисти, които поради лошото време също пристигат късно.

Уникалният запис на лентата ясно показва, че е имало добра химия от самото начало между учениците и известната двойка. В един момент един от учениците – Карстен Хойен, пита как датски ученик може да подкрепи кампанията за мир, която те водят, а част от нея е написването на песента Imagine.

Отговорът е прост – да работят на местно ниво за мир с плакати и събития, популяризиращи посланията за мир. С този въпрос печелят напълно симпатиите на Ленън.

Въпреки че „Бийтълс“ не са разделени официално по време на интервюто, членовете на групата все по-явно обмислят самостоятелна кариера.

За първи път в Дания Ленън загатва за раздялата на „Бийтълс“. Той е попитан какви са бъдещите творчески планове на групата.

Цялата история четете ТУК

Коментарите са изключени