„168 часа“: Секретарката Горинова участва в преврата, довел Живков на властСамо тя, Мара Малеева и Живков знаели какво ще се случи на Априлския пленум

Ангелина пазела достъпа до Първия, вдигала дори “петолъчката”Лидерът я урежда с голяма къща в “Лозенец”, махат бензиностанция, за да не замърсява въздуха

До Живков отляво играе хоро Ангелина Горинова на сватбата на Людмила Живкова с Любомир Стойчев пред ресторант

До Живков отляво играе хоро Ангелина Горинова на сватбата на Людмила Живкова с Любомир Стойчев пред ресторант „Ракета“.

Беше страхотна и той много я уважаваше, казва полк. Владов, лична охрана на Тато

Hай-близката жена до Тодор Живков след съпругата му Мара Малеева е секретарката му Ангелина Горинова. Тя почина в края на септември и остана в историята като най-верния човек на бившия Първи. До сетния си дъх Ангелина не даде нито едно интервю пред медии и никога не издаде нито една тайна за бившия си шеф.

Мара Малеева и Ангелина Горинова често били единствените, които знаели какво се случва с Живков.

Мара Малеева и Ангелина Горинова често били единствените, които знаели какво се случва с Живков.

Според спомените на хората от висшия партиен ешелон

Горинова е имала огромно влияние върху Живков,

а с Мара Малеева често са били единствените, които са знаели предварително какви събития ще се разиграят в политиката през следващите дни и месеци.

Полковник Владимир Владов, който е лична охрана на Тато до края на живота му, сподели пред „168 часа“, че Ангелина е била страхотна жена.

“Другарят Живков много я уважаваше. Сериозна и точна беше – допълва полковникът. – Не я познавам толкова добре, защото секретарките бяха в кабинетите, а ние не бяхме при тях. Единственият ни контакт е бил, когато тя е звъняла и е казвала, че тръгваме за някъде. При нея никога не съм влизал, защото съм нямал работа там.”

Всъщност Горинова поема щафетата още докато първата секретарка на Живков Николина Попова работи активно.

Според архивите Ангелина първо е била секретарка на Вълко Червенков, а мястото й там е уредено от Живков. Целта била тя да му предава всичко, което се случва с генералния секретар на БКП.

Въпреки че Тато е имал няколко чиновнички, най-любимата му била Ангелина. Много бързо започват да я наричат “несменяемата”.

Как изземва цялата кабинетно-административна власт и пази достъпа до Първия по-вярно от всеки друг, четете ТУК.

Коментарите са изключени