2 + 3 млн. лв. бюджет за агитация на партиите при двойния вот (Обзор)ЦИК спря поръчката за още 1600 машини заради високи цени. В краен случай можело и без тях

БСП се регистрира в последния миг, утре изтича срокът за партии и коалицииДо 2 млн. лв. ще могат да харчат за агитация партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали кандидати за президент и вицепрезидент на вота на 14 ноември.

ЦИК определи условията и реда за финансиране на предизборната кампания, като сумите са записани в Изборния кодекс.

Отделно от този таван формациите, които участват и на парламентарните избори, могат да финансират кампанията си с до 3 млн. лева. Така общо позволеният бюджет за агитация на вота 2 в 1 ще е 5 милиона. За независимите депутати таванът е 200 хил. лева.

Кампанията за президент се финансира със собствени средства на партиите и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и с дарения от физически лица, е разписано в решението на ЦИК.

Разходите за

други видове

избори през тази

година не се

вземат предвид

Забранява се получаването от партии, коалиции и инициативни комитети на анонимни дарения, средства от юридически лица, еднолични търговци, чужди физически лица, религиозни институции, чужди правителства, държавни предприятия, търговски дружества или организации с идеална цел.

Забранява се безплатното ползване на публичен административен ресурс в кампанията – бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и пр., оборудване и други движими и недвижими вещи – държавна или общинска собственост.

Ако дарението от едно физическо лице надхвърли минималната работна заплата, то представя декларация по образец за произхода на парите. Същото важи и за дарения от кандидат или член на инициативен комитет.

Всяко финансиране със сума над 1000 лв. трябва да става по банков път и се проверява от Сметната палата.

Днес в 17 ч изтича срокът политическите формации да подадат документи в ЦИК. От досегашните парламентарни сили единствено БСП и ДБ чакаха последния момент и се записват днес.

Социалистите, както и “Има такъв народ” и “Изправи се! Ние идваме!”, подават документи само за участие за вота за парламент, тъй като подкрепят Румен Радев за втори мандат.

ГЕРБ пък вече внесе папките си в ЦИК, но Бойко Борисов се зарече да кажат името на кандидата си за президент в последния момент, “за да не го докопат”. 12 октомври е крайният срок за регистрация на всички кандидати – и за депутати, и за президент.

От БСП ще обявят своите депутатски листи на 3 октомври, потвърди вчера Ирена Анастасова от ИБ.

101 покойници, 7

чужди граждани

и едно лице в затвора пък се оказаха в подписката на “Българска социалдемокрация – Евролевица”, стана ясно на заседанието на ЦИК вчера. 78 починали и двама лишени от свобода е открила проверката на ГДГРАО в тази на “Глас народен”. Още 56 покойници има в подписката на “Пряка демокрация”. Но и 3-те бяха регистрирани, тъй като имат нужните 2500 подписа.

ЦИК спря обявената поръчка за доставка на още 1600 машини за гласуване. Причината е, че и двата кандидата – “Сиела Норма” и “Информационно обслужване”, са подали по-високи ценови оферти от обявената максимална прогнозна стойност – 9,5 млн. лв.

В хода на преговорите “Сиела Норма” е отказала да намали цената си от 9,95 млн. лв. Същото са декларирали и от “Информационно обслужване”, които са предложили 9 998 450 лв.

“ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини, ние ще проведем изборите и със сегашните устройства”, каза зам.-шефът и говорител на ЦИК Цветозар Томов пред БНР.

Мая отмъкна депутат от Нинова – Минчо Христов вече е в нейната коалиция

С две нови организации към досегашните участници в “Изправи се БГ! Ние идваме!” регистрира Мая Манолова коалицията си. Тя внесе в ЦИК 5000 подписа за участие в парламентарните избори.

Формацията не се регистрира за президентските, защото подкрепя Румен Радев за втори мандат.

Някогашният царски депутат Минчо Христов, който впоследствие бе в “Атака”, а в момента оглавява “Движение на непартийните кандидати”, вече е с Манолова.

Христов бе избран в 46-ия парламент от “Коалиция за България”, като председателката Корнелия

Нинова осигури на

коалиционния партньор

престижната втора

позиция след нея в

лидерския 25-и МИР

в София през юли.

Въпреки това за втория извънреден вот той се разделя със социалистите и се присъединява към Мая.

Освен “Движение на непартийните кандидати” към досегашните 5 формации в коалицията – “Изправи се.БГ”, “Ние идваме”, “Движение 21”, ДБГ и ЕНП, е добавен и Земеделският народен съюз на Румен Йончев. Той вече бе депутат от “Изправи се! Мутри вън!” в 45-ото НС, сега и партията влиза в регистрацията.

С подаването на документите в ЦИК се слага край и на всякакви спекулации дали се запазва участието на Татяна Дончева след някои по-резки думи към нея от Отровното трио покрай скандала с “500к”.

Манолова ще води листата в 23-и МИР в София, а Арман Бабикян и Николай Хаджигенов – в другите два софийски района.

Готови сме да подпишем споразумение с “Демократична България” и “Продължаваме промяната” за общо управление, това е очакването на българските граждани, потвърди Манолова.

Коментарите са изключени