25 разказа на Виктор Меламед, илюстрирани от Греди Асса

Премиерата на книгата “Дива луна” е

на 30 септември  в “Перото”

В края на месец август 2021 г. на българския пазар изгря луксозното издание на “Дива луна” – сборник с разкази от почетния консул на Кралство Тайланд и автор Виктор Меламед.

Премиерата на тези 25 разказа – пъстър калейдоскоп от герои, емоции, копнежи и съдби, ще се състои на 30 септември от 18, 30 ч в литературен клуб “Перото” (при НДК), като събитието е част от програмата на Държавния културен институт “Пишещите дипломати”.

Книгата ще представи актьорът и театровед Юрий Дачев, a в разговора ще се включи и авторът на илюстрациите, поместени в книгата – проф. Греди Асса.

А в света на тези истории ще ни пренесат великолепните актьори Силвия Лулчева и Васил Бинев.

Заповядайте, за да поговорим за копнежа – копнежа по нещо трудно за описване, по дивата луна, по онова, което кара сърцето ни да бие и ни помага всяка сутрин да ставаме и да продължаваме.

И много често това нещо е любовта в най-различни форми.

“Дива луна” (ИК “Сиела”) е сборник от разкази за богатството на живота. Фино и все пак категорично напомняне, че има “безброй начини да разкажеш една история”.

Любовта и изневярата. Радостта и тъгата. Фаталното закъснение. Иронията на случайностите. Това са темите на тези разкази и ако нещо ги прави още по-човешки от човешките им сюжети, то е, че авторът ги разказва, без да съди.

Веселина Седларска

Други предложения на ИК „Сиела“

Цената на думите

“Писатели и любовници – за изкуството да пишеш и цената на думите” – новият роман на Лили Кинг разказва интригуващата история на млада писателка (ИК “Сиела”). Роман медитация и обяснение в любов към литературата и силата на думите. Кейси Пийбоди се опитва да завърши първия си роман под тежестта на студентски дългове и скръбта по скорошната смърт на майка си.

Реални събития в “Пепел в снега”

“Пепел в снега” е базирана на реални събития за страховити престъпления и силата на човешкия дух (ИК “Сиела”).

Американската писателка от литовски произход Рута Сепетис завладя сърцата на българските читатели с романите “Сол при солта” и “Фонтани на мълчанието”. Номинираната за медала “Карнеги” авторка ще разкрие пред българските читатели и своята лична семейна история в романа “Пепел в снега”. Роман за едно мъчително пътешествие, проточило се над 10 години и на хиляди километри.

През 1940 година Съветският съюз окупира Литва, Латвия и Естония. Малко по-късно Кремъл изготвя списъци на хората, за които се смята, че са настроени срещу съветската държава, за да бъдат екзекутирани, хвърлени в затвора или пратени на заточение в Сибир. Първите депортации започват на 14 юни 1941 година.

Лина е петнайсетгодишно момиче – рисува, заяжда се с брат си, влюбва се силно. Докато една съдбовна нощ офицерите на чудовищната съветска военна полиция – НКВД, нахлуват в дома им и разбиват на парчета семейството и живота, който познава.

Баща ѝ, уважаваният ректор на университета в столицата Вилнюс, изчезва безследно, а Лина, майка ѝ и по-малкият ѝ брат са натъпкани във вагон за добитък заедно с други жертви, сред които адвокати, учители и лекари. По заповед на Сталин безкрайният влак поема на север, към Сибир. Пътешествието е бавно и мъчително, мнозина умират – убити от глад, изтощение или ликвидирани от безмилостните руснаци.

Лина намира утеха само в рисуването. С риск за живота си и въоръжена с парченца въглен, тя документира зловещите събития около себе си.

“Този исторически период ме засяга лично, тъй като баща ми е син на офицер от литовската армия. Както Йоана той успява да избяга със семейството си през Германия. След като напуска Литва, прекарва девет години в бежански лагери. Както Лина, някои от членовете на семейството му са депортирани или хвърлени в затвор“, разказва Сепетис, която предприема две дълги пътувания до Литва, докато пише романа. По време на престоя в бащината си родина авторката се среща със семейства, оцелели от депортациите, от ГУЛаг, психолози, историци и държавни представители. Много от ситуациите и събитията, описани в книгата, са разказани от очевидци или техните семейства.

Вдъхновена от семейството на Сепетис и техния сблъсък със сталинисткия режим, “Пепел в снега” разказва за страховити престъпления и силата на човешкия дух, за надеждата и за спасителната мощ на изкуството.

Класация на издателството

Коментарите са изключени