50 лева от цената на тока за бизнеса поема държавата50 лева от цената на 1 мегават час ток за бизнеса да бъде плащан от държавата. Това е една от мерките, които оповести министър-председателят Стефан Янев във връзка с високата цена на електроенергията в цяла Европа. 

Решението е взето днес. Помощта за бизнеса ще е към 600-650 млн лева, заяви финансовия министър.Парите били налични и са от свръхпечалбите в държавните енергийни дружества. Те можели да бъдат взети от дружествата като предсрочен дивидент по искане от държавата. Само че нямало как да се дадат на бизнеса, тъй като не са разписани в актуализцията на бюджета, обясни премиерът Янев.

50 лева от цената на тока за бизнеса поема държавата

Предвижда се в първите 6 месеца на следващата година фирмите да получат облекчение от 50 лева от цената на 1 мегават час електроенергия и това ще стане с бюджета за 2022 г., което трябва да реши бъдещият парламент. Предвижва се и помощ за декември, но това би могло да стане с актуализацията на тазгодишния бюджет, която също трябва да свърши парламентът.

50 лева от цената на тока за бизнеса поема държавата

По-късно, след питане от журналисти, от правителството поясниха, че ако има актуализация на бюджета за тази година,  към декемврийските помощи, със задна дата ще бъдат включени и компенсации за скъпия ток за бизнеса и за октомври и ноември. Ако това не стане, те ще се предвидят в помощта за шестте месеца на следващата година.

50 лева от цената на тока за бизнеса поема държавата

Правителството ще изпрати в Еврокомисията и национална позиция за търсене на механизъм за държавна помощ и временно намаляване на емисиите за въглероден диоксид. 

50 лева от цената на тока за бизнеса поема държавата

Третата дългосрочна мярка, която е набелязал служебният кабинет е Министерството на финансите, Българската фондова борса и Министерството на икономиката, е да направят стъпки за създаване на клирингова къща, с която да се гарантира финансовия риск при сделките с ток.

Сред най-важните краткосрочни мерки, които могат да започнат и от утре, каза премиерът, е предлагане на дългосрочни пакети електроенергия за 3 или 6 месеца, но разделени на малки количества. 

Той даде пример, че в момента е спрян търг на АЕЦ Козлодуй за 300 мегавата. Той би могъл да бъде разделен на 30 пакета по 10 или на 60 по 5 мегавата. Така в търговията по дългосрочни договори да могат да се включат малки фирми и търговци. 

КЕВР пък ще преразглежда наредбата за лицензиране на търговците, като ще заложи по високи критерии, както и ще прави по-сериозен преглед на докумените. 

Ще се търси най-добрият опит в Европа, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. 

Коментарите са изключени