Как поръчки за милиони се разпределят в три фирми?

Поръчки за 43 млн. лв. отиват в три фирми на Жоро Фантастиката

https://crimesbg.com/analizi/kak-porachki-za-milioni-se-razpredelyat-v-tri-firmi/120363 Crimesbg.com
Как поръчки за милиони се разпределят в три фирми?

Поръчки за 43 млн. лв. отиват в три фирми на Жоро Фантастиката

„Кой и как допусна договарянето на колосалните като сума 43 млн. лв. за доставка на храни и напитки в системата на затворите, без предварително обявление и с един кандидат?“. Въпросът е зададен наскоро от депутата от БСП Борислав Гуцанов по време на парламентарния контрол.

 

Веднага да обясним – поръчката е дадена от Фонд „Затворно дело“ с шеф Нина Димитрова, а затворите са ресор, който се наблюдава пряко от министъра на правосъдието. Доскоро това е Крум Зарков.

 

Историята започва на 31 януари 2022 г. Тогава въпросната Нина Димитрова обявява поръчка за доставка на храна за затворите, която обаче е прекратена пет месеца по-късно. Веднага след това, на 18 май, Димитрова обявява нова поръчка – този път за над 43,6 млн. лв. със срок на доставките за четири години и половина. Въпреки че се разпределят огромни пари, са поканени само няколко фирми, без да е ясен критерият, по който са определени, но пък има подозрения, че са свързани с пловдивския бизнесмен Георги Цанков – Жоро Фантастиката.

 

В началото за кандидати са допуснати пет фирми: „Панда И.П.“, „Ийт уел“, „Нове инженеринг“, „Мира фууд“, „Стелит 1“. Всички оферти са класирани и за втория етап, въпреки че според експерт по безопасност на храните, участвал като консултант в процедурата, три от фирмите категорично не покриват изискванията. Въпреки това поръчката не е спряна. „Панда И.П.“ и „Ийт уел” са отстранени, а другите три били избрани, понеже дали ниски цени, е официалното обяснение. При това е определено точно за кои места те ще доставят храни. На „Нове холд“, която е приемник на „Нове инженеринг“ е възложено да захранва най-многолюдните затвори в Бобов дол и София срещу 18.7 млн. лв. и съответно Белене, Враца, Ловеч и Плевен за 11 млн. лв. „Мира фууд“ е поканена да осигурява храните в Пазарджик, Пловдив и Стара Загора за 7.3 млн. лв. „Стелит 1“ има задача да снабдява Варна, Бургас и Сливен срещу 6.7 млн. лв.

 

В същото време обаче експерти, а също и отстранени фирми твърдят, „е избраните участници не покриват стандартите за качеството на продуктите. Тези критики обаче са пренебрегнати не само от Фонд „Затворно дело“, а и от тогавашният служебен министър на правосъдието Крум Зарков.

 

„Вие като отидете в магазина, мерите ли с шублер бучката кашкавал, че да въвеждаме ние на доставчик колко сантиметра да е тя“, коментирала Нина Димитрова критиките към избраните доставчици.

 

Пренебрегнат е и фактът, че трите поканени фирми – „Мира фууд“, „Нове холд“ и „Стелит 1“ няколко пъти са били отстранявани от конкурси преди време, прекратявани са били аналогични договори с тях за изхранване на затворите, понеже или са направили различни нарушения в изпълнението им, или направо не са могли да ги изпълнят. Във Фонд „Затворно дело“ са наясно с това, но без последствия в крайното решение.

 

„Нове холд“ е регистрирана в Свищов, а собственикът Антон Антонов печели конкурси за храни предимно в Северна България.

„Стелит 1“ идва от Севлиево и доставя храни по обществени поръчки из цялата страна.

„Мира фууд“ се води собственост на Станислав Николов, който е собственик на няколко други фирми, свързани с роднини на бизнесмена Георги Цанков, който идва от Пловдив.

 

Неофициалният победител в конкурса за храните Георги Цанков е кумец на братя Маргини и е член на масонската ложа „Слънце“, ръководена от руския гражданин Георги Гергов. Известни са и неговите тесни връзки с президента Румен Радев и неговия секретар, бившият селски кмет Николай Копринков. Георги Цанков, наричан още Жоро Фантастиката, е политик и предприемач, който от години е абониран за обществените поръчки на Фонд „Затворно дело". Само че той не участва с името си, а ползва други фирми. Причината е, че преди години доставя 50 тона боб с червеи за бедните по програма „Благотворителност“, финансирана с пари от Брюксел. Това налага участието му в подобни поръчки да е по-завоалирано заради спорната му репутация и вкарването на няколко негови компании в негативния списък на Агенцията за обществени поръчки.

 

Като политик той е преминал през няколко партии – бил е общински съветник от партията на Кунева, след това се отбива в ГЕРБ и ВМРО, а също и в партията на Николай Бареков. Фирмата му „Фантастика 95“ започва ударно да печели обществени поръчки от 2007 г. Цанков първо доставя храни на Министерство на отбраната и на МВР, а след това стига до храните за бедни.

Според отлично запознати точно парите от Брюксел за социално слаби го правят милионер. Според запознати зад успехите в бизнеса стоят братя Маргини, единият от които му е кум. Известно е, че братята имат влиятелни приятели и покровители на самия връх на държавата.

През 2010 г.  техният човек започва да снабдява с кафе и сокове дори Народното събрание.

 

След като скандалната поръчка за доставка на храни за затворите стигна до парламентарен въпрос, правосъдният министър Атанас Славов коментира: „Неколкократно са давани указания на възложителя Фонд „Затворно дело“. Част от тях са спазени, а други не са, поради което с писмо на министерството до АДФИ е поискана инспекция и да се упражни външен контрол. Такъв ще бъде упражнен и ще се предприемат действия. Ако има нередности, договорите ще бъдат прекратени, в това мога да ви уверя“. 

 

Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че предстои смяна на управителния съвет на Държавно предприятие Фонд „Затворно дело“, както и неговото преструктуриране в следващите месеци.

 

Въпросният фонд отговаря за цялата стопанска дейност на затворите, а според запознати парите, които се въртят в него, трудно се контролират от министерство. Тези пари, които се изчисляват на над 20 млн. лева, основно идват от труда на затворниците във външни фирми, а също и от арендата на земите на затворите в страната, от техните мандри, цехове, малки производствени предприятия. Тези дейности, да допълним, се финансират и от Фонд „Земеделие“, при това със сериозни пари от Европа. Под контрола на фонда са и лавките, от които пазаруват осъдените, излежаващи присъди. Затова постът на Нина Димитрова е изключително важен, защото през нея минават огромни обществени поръчки за много пари.

 

Димитрова преди време е принудена да напусне поста си, понеже е хваната, че кара колата си на градус. Като правосъден министър Иван Демерджиев, също пловдивски кадър от свитата на Копринков обаче маха изпълнителната директорка на фонда Маргарита Дойчинова и връща явно безценната директорка Нина Димитрова. Според мълвата тя самата имала връзки в

елита на БСП, познавала дори самите братя Маргини. Въобще, оказва се много подходяща за поста шеф на „Затворно дело“, откъдето минават големи обществени поръчки.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.