Как „Промяната“ опита да даде енергетиката на България на една офшорка

https://crimesbg.com/analizi/kak-promyanata-opita-da-dade-energetikata-na-balgariya-na-edna-ofshorka-2/46881 Crimesbg.com
Как „Промяната“ опита да даде енергетиката на България на една офшорка
Gemcorp – мистериозната компания, в която се преплитаха американски, руски, български връзки, а и омански – покрай КТБ, бе върната шумно на терена от ГЕРБ чрез неделна извънредна пресконференция. На нея партията на Бойко Борисов обвини “Продължаваме промяната”, че са опитвали да дадат цялата ни енергетика на една офшорка.

Онези, които бяха забравили как през март 2022 г. изненадващо научихме от правителството на Кирил Петков, че 1 милиард долара ще се изсипят в зелената икономика у нас, бяха стреснати в неделя, че държавата ще плаща, защото меморандумът между държавата ни и Gemcorp не е бил прекратен.

Това потвърждава и служебният министър на енергетиката Росен Христов, който е предоставил документи на ГЕРБ.

 

Какво точно обещаваше тази компания (според приложение към въпросния меморандум)?

  1. Разполагане на малки модулни ядрени реактори в цялата страна
  2. Включително и на площадката на непостроената АЕЦ “Белене”, а също и в АЕЦ “Козлодуй”, когато бъдат спрени пети и шести блок.
  3. Публично-частно партньорство за бъдещ индустриален комплекс в Маришкия басейн.
  4. Внос на американски втечнен газ през връзката с Гърция. 
  5. Помощ за модернизация на “Топлофикация София”.
  6. Съдействие за оценка на възможностите за развитие на хибриден комплекс в “Марица-изток” с използване на запасите от лигнитни въглища за производство на синтетични горива и на химически изделия чрез използване на въпросните малки ядрени реактори.
  7. Компанията ще допринесе за подобряване на експертизата на Агенцията за ядрено регулиране, за да се подготви да издава лицензи за модулни реактори.
  8. Има клаузи за разрешаване на спорове между страните, като е уточнено, че това ще става пред Международния арбитраж в Париж. Пише, че всяка от страните може да се откаже от заявените намерения, като даде 30-дневно предизвестие.

Как започва тази сага и кои са главните герои в нея?

На 23 март 2022 г. се появява официално съобщение от Министерството на енергетиката, че министър Александър Николов, представителят на “Ай Пи 3 Корпорейшън” Майкъл Хюит и основателят на “Джемкорп Кепитъл Мениджмънт” Атанас Бостанджиев подписват споразумение. Това се случва в сградата на Министерския съвет, а официалните снимки показват, че церемонията е под погледа лично на министър-председателя Кирип Петков.

По-късно неофициално ще се разбере, че никой в Министерския съвет, дори Лена Бориславова, не успява да спре своя патрон, който буквално лети към Гранитната зала и официалните снимки.

Енергийният министър Николов звъни и в Столична община, за да иска среща между кмета Йорданка Фандъкова и американските инвеститори на тема софийската “Топлофикация”. От екипа й отказват разговор, от което е силно недоволен министър Николов. По-късно в общината се шегуват, че за разлика от Лена Бориславова те четат внимателно гугъл, където са проследили връзките на инвеститорите.

Според информация на “Свободна Европа” от 24 март България е подписала меморандум за сътрудничество в енергетиката с фонд на бивш директор на руската банка Внешторгбанк (ВТБ).Сайтът Bird уточнява, че въпросният фонд е свързан с руски бизнесмен, приближен до санкционирания от Запада директор на руския държавен военен конгломерат “Ростек” Сергей Чемезов.

Името на българина Атанас Бостанджиев стои зад фонда “Джемкорп”. Той го основава през 2014 г. Преди това е бил изпълнителен директор на дружеството VTB Capital – инвестиционното звено на руската ВТБ, санкционирана от САЩ след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Бостанджиев и дружеството му придобиват през 2013 г. 10% от КТБ, а година по-късно банката фалира. Българинът и оманците искат да инвестират в спасяването на банката на Цветан Василев.

Пак Bird разкрива, че зад Gemcorp стоят връзки с руския олигарх Алберт Авдолян – бизнесмен, който инвестира главно в телекомуникации. А името му е било замесено като купувач на “златен паспорт” в Малта – схема, която ЕК се бори да спре за всички държави, които я предлагат, включително и България. Авдолян държи и дялове в “Газкомплектсервиз”, дъщерна фирма на “Газпром”.

Името на Gеmсоrр се появява и пpeз 2019 г. в чeшки мeдии като кандидат-купувач на ЧЕЗ у нас.

Въпреки риска, свързан с военните действия в Украйна, чуждите инвеститори оценяват високо действията на правителството в подкрепа на бизнеса – това е цитат на енергийния министър Александър Николов, който според “Свободна Европа” е споделил това на подписването на меморандума. И още според официалното съобщение – представителите на двата фонда са цитирани, че българското правителство върви в правилна посока в борбата срещу корупцията и създаването на благоприятен инвестиционен климат.

Пpeд Rеutеrsѕ Бocтaнджиeв зaявявa, чe e нaбpaл 500 млн. дoлapa от европейски инвеститори. От правителството на Петков неофициално коментират, че от 3-4 години в Gemcorp няма руски капитали.

На 31 март 2022 г. Бостанджиев най-сетне говори пред българска медия. До този момент телефонът му е изключен, твърди се, че е в САЩ. Бостанджиев казва пред “Капитал” – медия, която симпатизира на “Промяната”, че може да осигури доставки на газ.

Бизнесменът обявява, че през миналия ноември имал срещи в София с президента Румен Радев, на която присъствали бившият посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контраадмирал от армията на САЩ) от IP3. Според Бостанджиев е бил представен интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход, както и малки модулни ядрени реактори.

Пред “Капитал” Бостанджиев потвърждава, че в Gemcorp няма руски капитали от две години.

Малко след сключване на меморандума от Министерство на финансите обявяват пред медиите, че инвестиционният интерес на американския фонд на Майкъл Хюит е бил заявен на работна вечеря още на 15 февруари 2022 г. по време на посещение на енергийна делегация от България във Вашингтон.

И още – че на тази среща са били освен министър Александър Николов, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, посланикът на САЩ у нас Херо Мустава, посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев.

Малко след подписването на меморандума в София Асен Василев предизвиква дипломатически конфуз с разказа си, че търговските аташета на американското посолство са придружили компанията, обещала 1 милиард долара.

Посолството на САЩ отрича да се е застъпвало за този договор и нарича обратното “недоразумение”.

На 1 април 2022 г. Кирил Петков обяви, че ДАНС започва проверка на Gemcorp, която обхваща 5-годишен период назад. Докладът е изготвен за три седмици и в него е посочено, че България може и да наруши санкциите срещу Русия, ако работи с Gemcorp.

На 1 юни 2022 г. депутатите по инициатива на опозиционната тогава партия ГЕРБ създават временна комисия, която да се заеме с подписания меморандум за 1 млрд. долара. Тя обаче така и не заработи, защото заседанията, на които трябваше да бъдат изслушани Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов, не се състояха.

На 20 юли Петков обявява, че правителството е решило да прекрати меморандума, за да “изчезне тази тема от общественото пространство”.

Пред Би Ти Ви посочва, че България няма да плаща нищо с прекратяването на меморандума, който правителството иначе е защитавало. На този ден обаче медиите не откриват решение на Министерския съвет по тази тема.

8 месеца по-късно вече бившият министър Николов коментира пресконференцията на ГЕРБ като “пълни глупости, като пушилка, която се вдига с предизборни цели”.

И още, че “това е неангажиращ меморандум. В него е предвидено изрично възможност за едностранно прекратяване без никакви други последствия”.

Николов не казва, че в меморандума има клауза и за двустранно прекратяване. Именно такова писмо е изпратено от страна на България, но обратно няма нито един документ с подпис на Gemcorp. Поради тази причина министър Христов казва, че меморандумът все още не е прекратен.

Според депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова, тя разполага с официален отговор, който потвърждава, че договорът, който уж е прекратен през юли, продължава да действа.

Затова и партията на Бойко Борисов обвини в лобизъм “Промяната”.

И за служебния енергиен министър Росен Христов меморандумът e в сила и има клауза за арбитраж. Според него не са били спазени никакви процедури по съгласуване, които са предвидени за такива меморандуми.

Нямало решение на Министерския съвет, а самият оригинал на договора бил в чекмедже на служител на министерството. Дори правната дирекция на ведомството разбрала от медиите за подписването му.

ГЕРБ твърди, че в документа има раздел, който ангажира България договорът да е в сила 2 години, дори и да бъде прекратен. Така раздел 7 продължавал да действа. Иначе можело да пратят страната ни на арбитраж.

Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и тихо и спокойно да изпълнява договора, убедени са в партията на Бойко Борисов. И още, че 3 месеца премиерът Петков е крил доклада на ДАНС и едва на 20 юли МС решава да прекрати меморандумът.

“Министър Александър Николов на 27 юли казва, че едностранно е прекратен меморандума. Това не е така. Gemcorp е фирма фантом, за която няма данни. Вместо да го прекрати, министърът изпраща писмо само по мейл, с което ги кани на двустранни срещи, ако компанията желае, за да уреждат за в бъдеще взаимоотношенията си”, обобщи Трифонова.

ГЕРБ подозира, че в Министерството на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване не документи за прикриване на следите.

Делян Добрев обяви, че има заплаха за националната сигурност. “Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР”, закани се той. И отбеляза, че за спиране на газа нямало решение на МС, но за Gemcorp има и е ясно кои са го подписали – Кирил Петков и жена, директорка на дирекция.

“Кога на оперативно заседание се прави протокол и кога не? За газа подписал ли се е?”, попита Добрев, който също е бивш министър на енергетиката.

Според ГЕРБ с меморандума е нарушен регламентът за държавните помощи.

Има арбитраж в Париж, добре че не останаха още 6 месеца, че и енергетика нямаше да имаме, добави Добрев.

ГЕРБ ще пусне сигнал до главна дирекция “Конкуренция” и до дирекция “Енергетика” на Европейската комисия.

Партията ще инициира създаването на временна комисия не само за подписването, но и за прекратяването на меморандума.

Трифонова се възмути, че Александър Николов е излъгал предишната комисия в парламента и това личало от отговора на служебния енергиен министър Росен Христов.

“Лъжите им са доказани от документите, с които разполагаме”, категорична бе депутатката.

ГЕРБ, която проверява и други министри от кабинета на Петков, обеща новини и за екоминистерството.

Източник: glasove.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.