Apple срещу Паси: нов рунд от битката за общото зарядноЕврокомисията излезе с директива за единно стандартизирано USB-C устройство по идеята, тръгнала през 2008 г. от статия в “24 часа”

Всички смартфони, продавани в ЕС, трябва да имат зарядни устройства от един тип – USB-C. Това съобщение на Европейската комисия (ЕК) бе цитирано вчера от Би Би Си с пояснението, че производителите ще бъдат принудени да произвеждат универсално зарядно устройство за мобилни телефони и таблети с цел да се намалят отпадъците и да се насърчат потребителите да използват повторно старите си зарядни устройства, когато си купуват нова електронна джаджа.В този пореден рунд от битката за общо зарядно, започнала през 2008 г. от статията на Соломон и Гергана Паси в “24 часа”, се включи активно и технологичният гигант Apple.

Производителят на iPhone предупреди, че подобен ход на ЕК би навредил на иновациите, тъй като в милиардите смартфони на компанията се използва персонализиран порт за зареждане от друг тип, наречен Lightning.

“Оставаме загрижени, че

строгият

регламент,

изискващ само

един вид

конектор,

потиска

иновациите,

а не ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света”, заявиха пред Би Би Си от Apple, уточнявайки, че те възнамеряват да постигнат въглеродна неутралност за своите устройства до 2030 г.

В същото време много телефони, опериращи с Android система, се предлагат все още с USB micro-B портове за зареждане, макар че производители като Samsung и Huawei вече са преминали към по-модерния стандарт USB-C и произвеждат своите смартфони от висок клас точно с такъв конектор, който е желан от Еврокомисията.

Новите модели на iPad и MacBook също използват зареждачки с USB-C.

Промените ще се прилагат към порта за зареждане на тялото на устройството, докато другият край на кабела, свързан към щепсел, може да бъде USB-C или USB-A. 

Само допреди 3 години около

половината от

зарядните

устройства за

мобилни

телефони,

продавани в ЕС,

са били с USB

micro-B конектор Със зарядно тип USB-C са били 29%, а 21% – с Lightning конектор. Това е установено от проучване на ЕК за оценка на въздействието през 2019 г.

Предложените сега от комисията правила ще се прилагат за смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими тонколони, ръчни конзоли за видео игри. Еврокомисията също така смята да стандартизира бързите скорости на зареждане.

Политиците от ЕС се борят за общ стандарт повече от десетилетие, като изследването на еврокомисията изчислява, че изхвърлените и неизползваните кабели за зареждане генерират повече от 11 000 тона отпадъци годишно, пише Би Би Си.

През последната

година в ЕС са

били продадени

около 420 млн.

мобилни

телефони и други

преносими

електронни

устройства

Според изследванията всеки притежава около три зарядни за мобилни телефони, от които редовно използва две.

През 2009 г. имаше повече от 30 различни зарядни устройства, докато сега повечето модели се придържат към три – USB-C, Lightning и USB micro-B.

Наличието на един общ стандарт за зареждане би било победа за здравия разум в очите на потребителите, казва Бен Ууд, анализатор от CCS Insight.

Въпреки че Apple има своите аргументи за запазване на Lightning зарядното, тъй като iPhone е с милиард потребители, някои от продуктите на компанията, включително Mac и iPad, вече поддържат USB-C конектори.

Професионалните наблюдатели на този сегмент от пазара смятат, че

може да минат

няколко години,

преди тези

предложения да

влязат в сила

Директивата на Еврокомисията трябва да бъде обсъдена от Европейския парламент и националните правителства. Евродепутатите и държавите членки могат да предложат изменения в предложението и чак след като ЕК приеме тези изменения, директивата ще бъде приета.

ЕК се надява, че това ще се случи през 2022 г., след което държавите членки ще имат две години, за да въведат правилата в националното си законодателство, а производителите ще имат 24 месеца, за да променят зарядните устройства, които произвеждат.

“Дадохме на индустрията достатъчно време да измисли свои собствени решения, сега е настъпил моментът за законодателни действия за общо зарядно устройство. Това е важна победа за нашите потребители и околната среда и в съответствие с нашите зелени и цифрови амбиции”, заяви вицепрезидентът на Еврокомисията Маргрете Вестагер.

България може да е екодизайнерът на ЕС

Д-р Соломон Паси

При преследване на целите на Парижкото споразумение или зелените политики на ЕС има два типа решения: трудни, скъпи и бавни, както и по-лесни, по-евтини (или безплатни за данъкоплатеца) и сравнително бързи.

От първите са например решенията по “позеленяване” на енергетиката, от вторите са решенията по стандартизацията: зареждачки от разни видове и за разни устройства, тв и прочее дистанционни и т.н., и т.н.

Има и трети вид решения, които с отлагането поскъпват, понякога и неимоверно. Такова е нашето предложение за европейски политики срещу деградация на почвите.

Именно затова, ако приоритизираме решенията от тип две (лесни, евтини, бързи), резултатите от тях (които могат да са също бързи, дори светкавични) ще ни дадат глътка въздух за налагане на трудните решения.

Историята показва, че разумната стандартизация дава фантастични резултати, далеч надхвърлящи инвестирания в тях ресурс.

Общото зарядно за мобилните телефони дава на България отлична възможност да се позиционира като “зеления стадартизатор” или “екодизайнера” на ЕС, стига българските власти да проявят въображението за това.Коментарите са изключени