Мижитурка ли е директорът на Народния театър?

Съдът отсъди, че Камен Донев не е обидил Василев с думите си

https://crimesbg.com/lichnosti/mizhiturka-li-e-direktorat-na-narodniya-teatar/137644 Crimesbg.com
Мижитурка ли е директорът на Народния театър?

Съдът отсъди, че Камен Донев не е обидил Василев с думите си

За момента съдебната сага между Камен Донев и директора на Народния театър Васил Василев, завърши в полза на актьора. Софийският районен съд оправда Донев по дело за обида, заведено от Васил Василев, който ще трябва да плати и разноските в размер на близо 2 600 лв. Делото беше образувано през пролетта на миналата година и беше следствие на скандала между Василев и режисьора Александър Морфов, когото директорът уволни от Народния.

 

Васил Василев се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред Би Ти Ви на 18 февруари 2023 г. нарече Василев „мижитурка“, „човечец“ и каза, че „не е читав човек“. Директорът на Народния театър настояваше Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

„В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили, и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, това е една декларация, едно послание, това е изразяване, това е обръщение към хората.

 

Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор“, заяви Камен Донев в предаването „Тази сутрин“ преди година.

 

Всъщност актьорът не казва пряко, че Василев е „мижитурка“, но явно директорът на Народния театър се е припознал в думите на Камен Донев. Заради това той подаде тъжба в СРС, в която посочи, че изявлението на актьора не само е унизило честта и достойнството му, но и му причинило болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, „допълнителен стрес, напрежение и като цяло е причина за влошаване на здравословното му състояние. Василев не могъл да спи, бил тревожен и притеснен, включително от факта, че много хора, в това число негови близки й колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие.

 

Съдът обаче обяви, че Камен Донев е невинен. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския градски съд. Актьорът отказа преди няколко месеца да играе в представления на сцената на Народния театър, докато директор е Василев.

 

През пролетта стана ясно, че Васил Василев е завел дело и срещу режисьора Александър Морфов за 100 000 лева. Официалният повод е изказване на Морфов по време на награждаването му за най-добър режисьор с „Аскеер“. Миналата година по време на церемонията режисьорът каза, че наградата е пета за него, а останалите 4 са в Народния театър, и добави: „Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор“.

 

Напрежението в Народния театър избухна през 2022 г., след парламентарните избори през октомври. Тогава, главният режисьор на първата ни трупа Александър Морфов обяви, че тогавашният пиар на театъра Велислава Кръстева е придружавала на вота почетния председател на ДПС Ахмед Доган в качеството си на пиар и на Движението. Морфов поиска от Васил Василев да вземе отношение.

 

След като той не го направи, известният режисьор надраска вратата на пиарката в Народния театър с надписи „приемна“, „офис на ДПС“ и „изчезвай“, и изтръгна табелката с нейното име. Последва дълга разправия между двете страни, като скандалът беше временно потушен с оставката на Велислава Кръстева от поста и отстраняването на режисьора от Народния театър.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.