Огнен ад! Туристи горят като на клада в хотел „Централ“! Собственикът е рецидивист в пожарите

https://crimesbg.com/novini/ognen-ad-turisti-goryat-kato-na-klada-v-hotel-central-sobstvenikat-e-recidivist-v-pozharite-2/46833 Crimesbg.com
Огнен ад! Туристи горят като на клада в хотел „Централ“! Собственикът е рецидивист в пожарите
 

 

Притежаваната от Красимир Георгиев бивша чалготека „Син Сити“ е подпалвана два пъти от „клошари“, сочи статистиката. Неофициално от посолството на Израел споделиха, че правят собствено разследване.

Пламналият при повече от странни обстоятелства х-л „Централ“ в столицата, където трагично загина чуждестранна гостенка, а други шестима туристи пострадаха сериозно, е поредната изгоряла сграда, стопанисвана от митичния бизнесмен Красимир Георгиев.

На 9 ноември м.г. огнените езици погълнаха за втори път емблематичния клуб „Син Сити“, върху който собственикът й Георгиев се гласял да строи кичозен затворен комплекс. През 2017 г. сградата със статут „паметник на културата“ отново бе опожарена, а вината удобно се прехвърли на „клошари“. Прийом, използван редовно от собствениците на архитектурни паметници, решили да получат право на строеж. Оперативни работници, пожелали анонимност споделиха, че подпалваческите „инциденти“ са запазена марка в обектите на Георгиев и не без основание подозират умисъл.

Изгорелият х-л „Централ“ се управлява от дружеството „Централ 52“, което освен едноименната сграда на бул. „Христо Ботев“ 52, стопанисва и х-л „Форум“ на бул. „Цар Борис III“ в София. Компанията е собственост на родения в Плевен Красимир Георгиев, сочен за ключова фигура в повечето далавери с общински терени в столицата и близък до друг не по-малко спорен предприемач с политически уклон, Орлин Алексиев, наричан до скроро „истинският кмет на София“.

Името на Георгиев попада под светлината на прожекторите многократно покрай бившата чалготека „Син Сити“, разположена на пл. „Възраждане“, в непосредствена близост до х-л „Централ“ и до еврейския дом на организацията „Шалом“. Най-вероятно по тази линия хотелиерът е договорил мощни групи от граждани на държавата Израел да отсядат в пламналия „Централ“. Според информация на МВР, част от обгазените при последния пожар също са израелци, което е обострило вниманието на посолството и по непотвърдена информация амбасадата е изискала частно разследване на инцидента, възникнал уж от незагасена цигара и зарядно за телефон.

Градски легенди свързват собственика на х-л „Централ“ с т.нар. генералско-ченгеджийски кръг, както и с лобито на Антоан Николов, благодарение на когото той завоюва позиции в София далеч преди звездата на Бойко Борисов да изгрее. Факт е, че още през далечната 2002 г., сградата на „Син Сити“ е била подготвяна за „приватизация“ специално за Красимир Георгиев и тогавашната управа услужливо отменя статута й на „Паметник на културата с национално значение“, за да може „нашето момче“ да се разпорежда свободно с нея.

Георгиев е в много тесни, дружески връзки с етрополския цигарен бизнесмен и ексдепутат Емил Димитров (Емо Ротманса), заедно с когото през 2012 г. учредяват дружеството „ЦСКА-Възраждане“, създадено за да „спасява ЦСКА от Гърнетата“ (които по онова време притежаваха отбора и бяха сочени като виновници за финансовия му колапс). Там Георгиев влиза точно чрез фирмата си „Централ 52“ и става съдружник с близкия до Цветан Цветанов хасковски винар (притежател на „Терра Тангра“) Емил Зайчев, както и с Васил Божков. През 2016 г. „ЦСКА-Възраждане“, начело с Христо Стоичков, стартира преговори по закупуването на ЦСКА с намерение да оздравят клуба, но везните натежават в полза на Гриша Ганчев. След неуспеха Божков дори излиза с „отворено писмо“ към феновете, и заедно с Емил Димитров (Ротманса) основават втородивизионния отбор ЦСКА.

Политиката също не е чужда на Георгиев, който по неведоми пътища е номиниран на второ място в кандидат-депутатската листа на ВМРО в 23-ти МИР-София на парламентарните избори през май 2013 г.

В светлината на тези обстоятелства не е чудно, че получава общински терен в жк Лагера, който превръща в паркинг на купения (или по-точно – приватизиран) от него х-л „Форум“ в столицата. Придобиването на бившия х-л Славия, по настоящем х-л „Форум“, е не по-малко скандално и ощетяващо общинската хазна. Според Георги Кадиев, обектът е продаден за нищожната сума от 1.3 млн. лв. при наличие на оценка за 4.1 млн. лв. Кадиев уточнява, че действието се извършва с решение на Столичния общински съвет от 16 май 2013, „маскирано“ под наименованието „процедура по реда на чл. 15, ал.3 и ал.5 от Закона за устройство на територията и чл. 36, ал.1, т. 2 от Закона за общинската собственост“. Зад това се крие скандално прехвърляне на 1470 кв. м. публична общинска собственост (част от която е предвидена за озеленяване), в частна общинска собственост, което позволява нейната продажба. Освен това се продават други 4195 кв.м. общинска собственост и се дава разрешение за надграждане на 2 етажа над хотела и 3 етажа над ресторанта към него, както и за строеж на нова сграда с площ 572 м2 и отделяне на 864 м2. Цената на всичко това според доклада на кмета на район „Красно село“ до СОС от 12 юли 2012 е 1 млн. лв., докато на 6 юли 2012г. „СофИнвест“ оценява стойността на продажбата на 4,1 млн. лв. Тази оценка никога не е докладвана на СОС, изтъква Кадиев, подчертавайки, че станалото е недопустимо ощетяване на общината с 3 млн. лв. В крайна сметка с решение на СОС от 16.05.2013г. имотът е продаден на „КГ Красимир Георгиев“ ЕООД за 1,3 млн. лв., а не за стойността от първата оценка на общинското предприятие „Софинвест“, която е с почти 3 милиона лева по-висока.

Но далаверата бледнее пред друга мегасделка на Георгиев с държавата. На 18 ноември 2018 г. правителството купува от него за нуждите на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) новопостроена сграда, наречена „Офис парк Централ“, на ул. „Козлодуй“ 4 (в близост до Сточна гара). Стойността на сделката е 25,4 млн.лв, плюс още 2,85 млн.лв. за допълнителни преустройства. Медиите тогава определят сделката за меко казано неизгодна и дори я наричат „правителствен чек“. Брокери също не виждат пазарна логика, тъй като цена от 1200-1300 евро на квадрат в тази част на София е необосновано висока. Любопитното е, че принципал на ДКСИ и инициатор на сделката е Красимир Каракачанов, който преди 7 години урежда адаша си Георгиев с кандидат-депутатско място. „Офис-парк Централ“ е с чиста площ 7000 кв.м и РЗП от 11 хил.кв.м., в цената от 25 410 926 лв е включено и ДДС-то. Сделката е сключена с посредничеството на компанията за управление на офис имоти MBL.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.