Ангелкова опроверга Балтова: Парите за туроператорите не трябва да се спират

https://crimesbg.com/po-sveta/angelkova-oproverga-baltova-parite-za-turoperatorite-ne-tryabva-da-se-spirat/44518 Crimesbg.com
Ангелкова опроверга Балтова: Парите за туроператорите не трябва да се спират
 

 


 

Според бившата министърка на туризма не било ясно как във финалния текст на Закона за държавния бюджет е попаднало уточнението, че 35-те евро на докаран у нас турист е за „български въздушни превозвачи“ 

 

 

 

 

Внесеният от мен и група народни представители от ГЕРБ-СДС текст за промяна в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г. не съдържа ограничителни текстове за „български въздушни превозвачи“. Това обяви депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова във фейсбук профила си.

 
Ангелкова опроверга Балтова: Парите за туроператорите не трябва да се спират

Коментарът й е по повод съобщение от Министерството на туризма от по-рано днес, с което съобщиха, че спират временно отпускането на помощта от 35 евро за всеки докаран със самолет турист в България, тъй като според публикуваните в “Държавен вестник” промени в Закона за бюджета за 2021 г. помощта е формулирана по нов начин. Вместо да се отпуска за всяка седалка в чартърен полет на авиокомпания с лиценз да лети до България, в новия текст пишело “български авиопревозвач”.

 
Ангелкова опроверга Балтова: Парите за туроператорите не трябва да се спират

Според хората на служебния министър на туризма Стела Балтова това налага промяна в кръга на бенефициентите и трябва да се иска нова нотификация от Европейската комисия.

 
Ангелкова опроверга Балтова: Парите за туроператорите не трябва да се спират

Според Ангелкова обаче текстът, който парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла, е обсъден с представители на над 20 организации от туристическия сектор, работодатели и синдикати по време на среща на 1 септември 2021 г.  Още през юли 2020 г., докато тя заема поста министър на туризма, е завършен процесът по нотификация и Брюксел даде зелена светлина за субсидирането на чартърните полети, организирани от туроператорите до България. Субсидията бе за 35 евро на заета седалка при полети с минимум от 100 места.

 

Ангелкова смята, че в момента не е необходимо министърът на туризма да прекратява кандидатстването по трета фаза, което „предизвиква разбираемо недоволство и недоумение в целия бранш. Като решение на така създалата се абсурдна ситуация предлагам да обяви, че ще се приема кандидатстване за помощта за полетите, извършени за периода 01.06.2021 г.-15.09.2021 г.“, допълва тя.

 

„Уточнявам обаче, че министърът на туризма НЕ присъства на нощната сесия, когато се дискутираха текстовете за промени в закона. Днес е обявила, че с изненада е научила от Държавен вестник, което е недопустимо.

 

Недопустимо е и обаче подобна промяна да се прилага, ако не е предложена от народни представители. Редно е да се провери как текстът “български въздушни превозвачи” е попаднал във финалния гласуван от Народното събрание законопроект за изменение и допълнение за Закона за държавния бюджет. Отговори трябва да даде и председателят на Комисията по бюджет и финанси г-н Любомир Каримански от ИТН.

Първи акт на следващото Народно събрание трябва да бъде отмяната на този крайно дискриминационен текст“, се казва още в поста.

 

Приложени са и три снимки на предложенията в Закона за държавния бюджет от депутати от ГЕРБ.

 

Справка на “24 часа” показа, че промяната в законовия текст е направена по време на заседание на бюджетната комисия в парламента на 10 септември. Предложението е на двама депутати – Любомир Каримански от “Има такъв народ” и Йордан Цонев от ДПС. Мотивът, изтъкнат от тях, е, че е по-удачно от тези помощи за насърчаване на чуждите туристи да се възползват български авиопревозвачи, а не чужди.

 

От справка, която “24 часа” получи от туристическото министерство, личи, че действително в първата фаза на помощта най-много пари по това перо са получили чужди туроператори.

 

На първо място са 8 чешки, на второ – трима германски, а на трето – два полски. Има също датски и украински туроператори. В целия списък има 22 фирми, които са получили общо 3,5 млн. лв. за доведените през лятото на 2020 г. от тях чужди туристи. Само 4 от тях са български, като са получили по около 50 хиляди лева подпомагане и само една от тях – 90 хиляди лв.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.