Отмениха наложените Covid-паспорти в Рио де Жанейро

https://crimesbg.com/po-sveta/otmeniha-nalozhenite-covid-pasporti-v-rio-de-zhaneyro/46251 Crimesbg.com
Отмениха наложените Covid-паспорти в Рио де Жанейро
 

 


 

Съдът в Рио де Жанейро в сряда отмени ограниченията, наложени по-рано от кметството за посещение на редица обществени места за тези, които не са ваксинирани срещу коронавирусна инфекция, съобщава порталът G1.

„Кой стана новият враг през XXI век? Неваксинираните. [Властите] искат да принудят хората да се ваксинират и в името на това благо ограничават обществените свободи, държат хората по улиците, площадите, затварят плажовете, установяват блокировки. Никога не съм мислил, че ще стана свидетел на подобни злоупотреби“, цитира портала решението на съдията Пауло Ранжела, предава „Фокус“.

 

 

 

В присъдата си съдията определи ограниченията на правителството като „санитарна диктатура“, обвинявайки ги, че подхранват страха от пандемията сред населението, точно както „[Адолф] Хитлер, чрез нацистката пропаганда, е накарал населението да се страхува от евреи и цигани“. В текста на решението Ранжела също сравнява въвеждането на Covid-паспорти „с дамгосването на говеда и роби в миналото“. „Днес сертификатът за ваксинация разделя обществото. Времената се променят, но злоупотребите, противозаконните мерки и ретроградността не са изчезнали никъде“, се казва още в документа.

Според решението на Ранжела в отговор на жалба на пенсионирана жена от Рио де Жанейро, която смята, че указът на кмета нарушава нейните конституционни права, за неправомерността на изискването за предоставяне на Covid-паспорт трябва да се уведоми местната полиция и членовете на въоръжените сили сили, които трябва да „гарантират правото на всички граждани на свободно движение“.

В края на август властите в Рио де Жанейро решиха да ограничат достъпа на неваксинираните срещу коронавирусна инфекция до туристически атракции, музеи, галерии, художествени изложби, океанариуми, увеселителни паркове и атракции, водни паркове. Освен това, според инструкциите на кметството, без поне една доза ваксина, от 15 септември беше невъзможно да се влезе в спортни клубове, фитнес зали, басейни, олимпийски обекти, стадиони, театри и кина, игрални и концерт зали, циркове и ледени пързалки, а също и на разрешени развлекателни и бизнес събития. Търговските центрове, магазините и заведенията за обществено хранене продължават да приемат посетители без никакви ограничения.

Ваксинацията срещу коронавирус започна в Бразилия на 18 януари. В момента Министерството на здравеопазването е разпределило 295 милиона дози лекарства, одобрени за употреба в страната, от AstraZeneca, Sinovac Biotech, Pfizer и Janssen. Според официалната статистика на ведомството, около 89 милиона жители на страната са напълно ваксинирани срещу коронавирус, почти 145,7 милиона души са получили първата от двете необходими ваксини. Първият случай на коронавирусна инфекция в Бразилия беше потвърден на 26 февруари миналата година. Страната е на трето място в света след САЩ и Индия по брой на заразените (почти 21,4 милиона души). По брой на смъртните случаи (повече от 596 хиляди) тя е на второ място след САЩ.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.