Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

https://crimesbg.com/po-sveta/polsha-otkazva-da-zatvori-mina-za-vaglishta-plashta-na-ek-500-000-evro-na-den/44524 Crimesbg.com
Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден
 

 


 

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс.

До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата. Мястото, което произвежда лигнитни въглища, работи повече от век, но наскоро се разшири още повече към чешката граница.

 

 

 

Прага подаде жалба по отношение на “Туров” до Еврокомисията, която миналата година започна съдебно производство, като заяви, че Варшава е нарушила законодателството на ЕС, когато удължава живота на мината.

Чехия отнесе казуса и пред Съда на ЕС и спечели дело за временна заповед за спиране на дейността на “Туров” до окончателно решение.

Когато Варшава отхвърли спирането на работата,

Прага поиска да

ѝ бъде наложена

дневна глоба от

5 милиона евро

Съдът се съгласи, но определи глобата да е много по-ниска. “Тази мярка изглежда наложителна, за да засили ефективността на временната мярка от 21 май 2021 г. и за да накара страна членка да не отлага изпълнението на тази заповед”, се казва в решението на съдиите.

Прага приветства наказанието, но заяви, че все още иска да постигне споразумение по приятелски начин.

Някои полски политици категорично отхвърлиха заповедта.

“Съдът на ЕС изисква половин милион глоба на ден от Полша за факта, че страната

не остави

гражданите си

без енергия и

не затвори

мините за

една нощ

Това е съдебен грабеж и кражба посред бял ден. Няма да получите и стотинка”, заяви заместник-министърът на правосъдието Марчин Романовски.

Наказателната заповед все пак може да принуди Варшава да търси решение с Прага след двустранни преговори, започнати през юни, относно технически подобрения и мерки за ограничаване на щетите върху нивата на водата, шума и условията на въздуха. Сделката трябва да прекрати всички правни спорове. 

Полското правителство заяви още, че наказанието на Съда на ЕС в понеделник подкопава тези преговори, и допълни, че “Туров” – основен източник на работни места и електроенергия в своя регион, ще продължи своята дейност.

Мината доставя

ток на около 2,3

милиона полски

домакинства

Тя също така е важен местен работодател, като едно на всеки две работни места в региона пряко или косвено зависи от него.

“Глобата, спомената от Съда на Европейския съюз, е непропорционална на ситуацията и не е оправдана от факти”, се казва в изявление на полското правителство.

Жители по чешката граница са притеснени от въздействието на мината върху нивата на подземните води, праха и шума.

“Кладенците изсъхват. Тъй като мината става все по-дълбока и на сантиметри по-близо до границата,

повече подземни

води започнаха

да се оттичат.

Оставаме без

вода в XXI в.”,

казва Милан Старец, жител от чешката страна.

Европейският съюз иска постепенно да премахне въглищата до 2030 г. – нещо, което Полша обяви, че няма да може да направи, което предизвика поредното несъгласие с блока.

Заповедта на съда идва на фона на други спорове, с които Варшава е изправена пред ЕС, относно върховенството на закона.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.