Тръмп подаде жалба срещу племенницата си и в. „Ню Йорк таймс“

https://crimesbg.com/po-sveta/tramp-podade-zhalba-sreshtu-plemennicata-si-i-v-nyu-york-tayms/44611 Crimesbg.com
Тръмп подаде жалба срещу племенницата си и в. „Ню Йорк таймс“Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп даде жалба срещу племенницата си Мери и в. „Ню Йорк таймс“, като ги обвини в заговор, за да се сдобият с негови данъчни документи и да публикуват през 2018 г. разследване, благодарение на което вестникът спечели награда Пулицър, предаде Франс прес, цитирана от БТА.Жалбата, съдържаща 27 страници, бе депозирана в съдебен окръг Дъчес в щата Ню Йорк. В нея вредите, които е понесъл Тръмп, са оценени на 100 милиона долара. В жалбата трима журналисти от „Ню Йорк таймс“ – Сюзан Крейг, Дейвид Барстоу и Ръсел Бютнър – са обвинени, че са водили голям кръстоносен поход, за да получат поверителни фискални документи, свързани с Доналд Тръмп. В жалбата се казва, че журналистите са били мотивирани от лична вендета и от злонамерен заговор и че са използвали документите единствено като средство, за да легитимират публикуваните си статии.

Разследването на „Ню Йорк таймс“, донесло на изданието през 2019 г. Пулицър, оборваше твърденията на Тръмп, че сам е натрупал състоянието си. В статията се твърдеше, че в действителност Тръмп е получил от баща си в продължение на няколко години сума, еквивалентна на сегашните 413 милиона долара, която отчасти е била прехвърлена чрез фиктивна фирма, което е позволило на двамата да избегнат плащането на данъци. Тръмп още тогава нарече статията „атака“ и определи съдържанието й като „скучно“ и като „дежа вю“.

Но данъчната администрация на щата Ню Йорк започна разследване след публикуването й. Министерството на правосъдието освен това разпореди през август на министерството на финансите да предостави данъчните декларации на Тръмп, поискани от комисия в Камарата на представителите. Става дума за декларации за шестте години, предшестващи идването на Тръмп на власт през 2017 г.

В книгата си, появила се през 2020 г. и озаглавена „Прекалено много и никога достатъчно: Как моето семейство създаде най-опасния мъж в света“ племенницата на Тръмп – Мери, казва, че е основният източник на разследването на „Ню Йорк таймс“. Баща й – Фред Тръмп, който е по-голям брат на Доналд е починал през 1981 г. на 42 години от сърдечна криза, която семейството му свързва с алкохолизма му, продължил над 10 години. Според негови близки Фред преживял тежко натиска да работи в семейния бизнес с недвижими имоти, докато той искал да стане пилот.

В жалбата на Доналд Тръмп се твърди, е журналистите от „Ню Йорк таймс“ са преследвали неуморно Мери и са я убедили да изнесе поверителни документи, съхранявани от адвоката му, и да ги предаде на вестника. В жалбата се казва, че Мери Тръмп е нарушила споразумение за неразпространение на информации, подписано през 2001 г. след уреждане на наследството на баща й.

По повод на жалбата Мери Тръмп нарече Доналд Тръмп „лузър“. А после добави: „Както винаги става с Доналд, той ще опита нещо и после ще смени темата“.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.