Антинобеловата награда за медицина: сексът спира хремата като капки за нос

https://crimesbg.com/regionalni/antinobelovata-nagrada-za-medicina-seksat-spira-hremata-kato-kapki-za-nos/45060 Crimesbg.com
Антинобеловата награда за медицина: сексът спира хремата като капки за нос
 

 


 

Ефектът обаче е до 60 минути, лекарствата държат около 3 часа.

 

 

 

Рекламистите казват, че сексът може да продаде всичко. Тактиката върви дори в науката, понякога с неочакван ефект.

Тазгодишната Антинобелова награда за медицина взема проучване, което доказва, че добрият секс с оргазъм лекува запушен нос.

Наградите за изследвания, които първо разсмиват, а след това карат хората да се замислят, са традиционна инициатива на Харвардския университет. Според организаторите призът отбелязва необичайното и почита въображението. Официалното му название Ig Nobel идва от английското ignoble в смисъла на излагащ, смешен. Сатиричният приз обаче се връчва от лауреати на истинската Нобелова награда. Така стана и този септември, макар и на виртуална церемония 2021 заради пандемията.

Проф. д-р Джем Булут от най-големия болничен холдинг в Хайлброн и колегата му д-р Ралф Хоенбергер от Университетската болница в Хайделберг

стигнали

до идеята

от личен опит,

поразпитали сред колеги и чули различни впечатления. Някои от анкетираните имали такива преживявания, но не всички. Тогава на д-р Булут му хрумва идеята да създаде протокол за изследване по правилата на науката.

Ентусиазираните лекари набрали 36 доброволци от медицинските среди и реализирали намерението си. В публикация те предоставят доказателства, че оргазмите са също толкова ефективни, колкото и лекарствата деконгестанти. Групата на деконгестантите включва медикаменти, обикновено под формата на спрей, които осигуряват проходимост на ноздрите и синусите при хрема и подобряват дишането през носа.

С помощта на мобилно устройство доброволците в проекта – задължително със запушен нос – измерват назалното дишане преди и след секс с повторения през определено време. Една вечер секс с оргазъм, а другата вечер при същите условия вместо секс спрей за нос.

Причината за подобреното дишане през носа е, че

по същество

сексуалният акт

е спортна

дейност

Но също така то е свързано с възбудата и с хормоните на оргазма, които се намесват верижно в множество физиологични реакции. Комбинацията очевидно причинява отбъбване на лигавицата в носа – точно като ефекта от назалния спрей, смятат учените.

Те признават все пак, че експериментът им малко куца откъм убедителност. От една страна – малка извадка, от друга – участниците са само от определен социален и професионален кръг, от трета – въздействието на сексуалното “лечение” не надхвърля 60 минути. Подобрението е особено забележимо при тези, които преди това не са могли да дишат през носа, но ефектът от спрея за нос е по-продолжителен – чувства се средно около 3 часа.

Ако може да се говори за някакво предимство на “естествената терапия” пред лекарствената, е това, че деконгестантите не трябва да се използват повече от 5 дни.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.