„АстраЗенека“ с капания срещу тютюнопушенето сред младите

https://crimesbg.com/regionalni/astrazeneka-s-kapaniya-sreshtu-tyutyunopusheneto-sred-mladite/46184 Crimesbg.com
„АстраЗенека“ с капания срещу тютюнопушенето сред младите30% от 15-годишните българчета пушат. Това нарежда България на първо място в Европейския съюз. Тревожни данни и факти за тютюнопушенето сред младите бяха изнесени при представянето на програмата „Можещите. Разкрий силата си“ в Британското посолство.

Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ застава зад инициативата – част от глобалния проект Young Hеalth Program, който в България се фокусира върху превенцията на тютюнопушенето сред младите хора.

     Домакинът – зам.-посланикът на Великобритания Н. Пр Лин Чарлс, приветства гостите и откри събитието. Тя е щастлива, че програмата „Можещите“ е стартирала миналата година и помага на подрастващите.

     За една година програмата е достигнала до 1 милиона млади хора. България е една от 30-те държави, които присъстват на картата на Young Health Proram, каза Гергана Пенчева, мениджър Връзки с институциите и достъп до пазара „АстраЗенека България“.„Бездимните цигари, които са заляли пазара, са също толкова вредни, колкото обикновените цигари. Вредните вещества се съдържат и в бездимната цигара. Ако организмът е чувствителен, и ниските дози тютюнев дим биха довели до заболяване“, заяви пулмологът д-р София Ангелова. По думите й ефектите върху белодробната функция и потискането на имунната система при бездимните цигари не са по-различни от обикновените.

      Д-р Ангелова е на мнение, че следващото зло за младите хора са електронните цигари и наргилетата. Обемът дим, който едно дете поема в продължение на един час, е равен на дима на 100 изпушени цигари, даде пример лекарката.

Д-р София Ангелова

Д-р София Ангелова

Пушенето на наргиле носи риск за предаване и по-тежко протичане на COVID-19.  Младите се заразяват чрез наргилетата от тръбичките и мундщуците, добави още д-р Ангелова.

Яна Алексиева

Яна Алексиева

По думите й тютюнопушенето уврежда цялото тяло – от космите на главата до палците на краката. Пулмологът даде пример с жена пушачка на 45 години, която има толкова бръчки, колкото непушачка на 65.

     Кампанията „Можещите“ да влезе в училищата, се надяват и партньорите й – асоциация „Родители“ и фондация „Заедно в час“. Децата да кажат „не“ на цигарите, като в часа на класа учителите говорят с тях, е идеята на Яна Алексиева от асоциация „Родители“.

Денис Димитров

Денис Димитров

В края на втория срок миналата година кампанията „Можещите“ е проведена в 180 часове на класа, достигнала до 11 640 ученици, съобщи Васил Николов от екипа на програмата.

      В момента се подготвя видео, което да показва на младите какво би се случило, ако не пушат. Филмът представя геройска вселена с реални герои, които постигат големи успехи, без да пушат. В него участват Денис Димитров – световен шампион по таекуондо, Нургюл Салимова – световна шампионка по шахмат, Мариела Костадинова – олимпийска шампионка по акробатика, Мартин Борисов – танцьор.

Васил Николов

Васил Николов

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.