БСП с жест към Радев – трима началници влизат в Инициативния комитет, който ще го издигне пак

https://crimesbg.com/regionalni/bsp-s-zhest-kam-radev-trima-nachalnici-vlizat-v-iniciativniya-komitet-koyto-shte-go-izdigne-pak/45537 Crimesbg.com
БСП с жест към Радев – трима началници влизат в Инициативния комитет, който ще го издигне пак
 

 


 

 

 

 

 

Няколко души заместват иконата Ламбо, който бе начело през 2016 г.

 
КРИСТИАН ВИГЕНИН

 

КРИСТИАН ВИГЕНИН

Знаков жест, че застава твърдо зад гърба му в битката за втори мандат на “Дондуков” 2, направи БСП към Румен Радев в неделя.

 
РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ

 

РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ

Три от ключовите имена на партията в момента влизат в Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурите на президента и вицето му Илияна Йотова в понеделник. Това са двама от зам.-председателите – Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова, както и проф. Радослав Гайдарски, който е член на Изпълнителното бюро.

 
ИРЕНА АНАСТАСОВА

 

ИРЕНА АНАСТАСОВА

Така се слага

 

точка на

 

колебанията

 

дали БСП ще

 

застане зад

 

Радев

 

за втори мандат. Те се появиха заради обтягането на отношенията между “Позитано” 20 и “Дондуков” 2, след като стана ясно, че двама от служебните министри – Кирил Петков и Асен Василев, влизат в политиката. Тогава соцдепутати призоваха държавния глава да каже дали стои зад този проект, а той успокои левите хора, че няма да предаде доверието им, но без да споменава поименно БСП.

 

Още преди изборите през юли Националният съвет на столетницата прие позиция в подкрепа на Радев, но в решението бе категорично разписано, че трябва да се извървят уставните процедури за номинации от структурите. Въпреки че повечето от тях дадоха подкрепа на президента с декларации още преди вота през април. Мълчанието на “Позитано” 20 тогава бе отчетено като една от основните причини за резултата, който остави БСП трета политическа сила, поради това пленумът взе решение преди вторите за годината избори.

 

Срокът за номинации от червените по места както за президент, така и за депутати изтече в неделя. Най-много номинации е събрал Румен Радев, макар някои от структурите да са издигали и алтернативни варианти – като лидерката Корнелия Нинова, заместника ѝ Вигенин, служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов и други известни партийци. Това обаче е традиция при червените, които никога нямат само една номинация. Не е ясно обаче дали ще има ново обсъждане на имена в Националния съвет, или БСП темата вече е затворена с влизането в Инициативния комитет на Радев.

 

Обявяването на кандидатурите на Радев и Йотова ще е в 18 ч в понеделник в зала 6 на НДК.

 

Първи за събитието съобщи евродепутатът Иво Христов, който, преди да замине за Брюксел, бе шеф на кабинета на държавния глава.

 

“В Инициативния

 

комитет има

 

над сто

 

общественици,

 

хора от местната власт, артисти, учители, спортисти – все хора с личен авторитет, заработен през годините. Съжалявам, че комитетът може да се ограничи само до толкова – и мерките срещу коронавируса, и законът не позволяват да се разрасне до безкрай. Имаше хиляди желаещи да подкрепят президента Радев”, обясни Христов пред БНТ.

 

През 2016 г. начело на Инициативния комитет, издигнал Радев и Йотова, беше иконата на българското кино и на БСП Стефан Данаилов. Тъй като няма друга толкова знакова личност като Ламбо, този път се очаква начело да са няколко човека, разкриха запознати.

 

Иво Христов разкри още, че в комитета влиза широко ветрило от хора, като напомни, че много от партиите са заявили вече своята подкрепа.

 

На 10 август това направи Слави Трифонов в обръщение, излъчено от партийната му телевизия. В него той обяви, че страната отива към трети парламентарни избори за годината, лидерът на

 

“Има такъв

 

народ” гарантира

 

подкрепа за

 

президента

 

“Той най-много изпълва със съдържание представата ни за президент на България”, заяви Слави и допълни, че с подкрепата на ИТН се надява Радев да бъде преизбран още на първи тур.

 

4 дни по-късно пред БНТ Слави дори обяви, че Радев ще е кандидат на ИТН, защото това е техният “мажоритарен избор”.

 

Лидерите на новата политическа формация “Продължаваме промяната” също застанаха зад Радев. В събота в Стара Загора Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че той е “обединител на почтените”. Те дори ще имат свои представители в Инициативния комитет.

 

Първа президента подкрепи Мая Манолова. Направи го буквално дни след като Радев и Йотова обявиха намерението си да се кандидатират пак по време на годишния си отчет в края на януари. Очакванията са зад президента да застане и цялата коалиция “Изправи се БГ! Ние идваме!”, въпреки че още няма официално решение.

 

През февруари подкрепа за държавния глава даде и партия МИР, която бе спрягана като вариант за регистрация на коалицията на Петков и Василев.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.