Днес се навършват 100 г. от кончината на Иван Вазов

https://crimesbg.com/regionalni/dnes-se-navarshvat-100-g-ot-konchinata-na-ivan-vazov/44570 Crimesbg.com
Днес се навършват 100 г. от кончината на Иван Вазов



Днес се навършват 100 г. от кончината на Патриарха на българската литература Иван Вазов.



По този повод Националният литературен музей организира поклонение в негова памет, което ще се проведе от 11 ч на гроба на писателя в градинката до църквата „Света София“.

На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на знаковата фигура за българската литература в къщата музей „Иван Вазов“ ще бъде подредена временна изложба с експонати като посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирано от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и др.

Довечера в Народния театър „Иван Вазов“ президентът Румен Радев ще участва в церемонията по връчването на втората годишна награда за духовен принос, носеща името на писателя.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.