Гешев: Къде живее главният прокурор не е най-важното в държавата (Видео)

https://crimesbg.com/regionalni/geshev-kade-zhivee-glavniyat-prokuror-ne-e-nay-vazhnoto-v-darzhavata-video/46289 Crimesbg.com
Гешев: Къде живее главният прокурор не е най-важното в държавата (Видео)От днес главният прокурор е с охрана от НСО„Къде да живее главният прокурор – мисля, че не е най-важното в държавата“. Така дипломатично Иван Гешев отклони въпроси за това къде живее по време на брифинг.

Преди дни се разбра, че главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна” предсрочно. Той и семейството му са освободили вилата, която обитаваха от лятото на 2020 г. Договорът му е трябвало да бъде прекратен от първи октомври 2021 г.

Прокурор номер едно даде да се разбере, че от днес, 30 септември, е с охрана от НСО. Дали съм защитен или не съм, едва ли представлява интерес за българските граждани, това е личен проблем. Аз когато станах главен прокурор съм бил много наясно със себе си, никой не ме е карал да ставам главен прокурор, поясни той.

И допълни: „Не кореспондира с европейските ценности, с върховенството на правото и със спазването на българските закони и Конституция да предложиш на Народното събрание да се иска оставката на действащ магистрат, още повече, че това е магистрат по наблюдаване на преписка, на който си бил адвокат в предишното си битие, а по-късно и депутат. Тук по-скоро възникват едни морални въпроси, защото има над 7-8 опита за приемане на закон за лобизма в България, който да регулира тези неща. Това, което описах е законно – да си адвокат на определени лица, след това да станеш депутат и след това евентуално да промениш законите, за да са в интерес на лицата, които защитаваш. Това е законно в България, а дали е морално могат да си отговорят българските граждани, но е въпрос, който не търпи отлагане“.

Той не пожела да коментира твърденията за репресии от страна на симпатизанти на ГЕРБ и ДПС на предстоящите избори.

Сигналите, подадени от служебното правителство, се разследват и в следващите дни от прокуратурата ще дадат повече информация, увери Гешев.

За убийството в София пред стадион „Герена“ той каза, че не е запознат със случая, а и дори да е знаел, по думите му не е сериозно в началото на едно разследване да се коментират тези обстоятелствата.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.