Кметът на Монтана: Общините настояват да се получават процент от данъците на фирми и граждани

https://crimesbg.com/regionalni/kmetat-na-montana-obshtinite-nastoyavat-da-se-poluchavat-procent-ot-danacite-na-firmi-i-grazhdani/44881 Crimesbg.com
Кметът на Монтана: Общините настояват да се получават процент от данъците на фирми и граждани
 

 


 

Положителен факт е , че започна подготовка за бюджет 2022 и че общините сядат на разговори с държавата за конкретни параметри в бюджета, заяви на брифинг кметът на Монтана и член на УС на Националното сдружение на общините в република България Златко Живков.

Освен актуализации на стандартите за различни дейности, които общините извършват в сферите на образованието, социалната политика, здравеопазването и т.н., общините ще искат от държавата и преотстъпване на 20 на сто от сумите, събрани от подоходно и корпоративно облагане на граждани и фирми, които са регистрирани на тяхна територия. Към момента се получава така, че общините, в които има икономически активни субекти, регистрирани в същите общини и плащащи там данъците си, не получават нищо от тези суми, а само субсидия от държавата, която често пъти е много по-малка, отколкото са платили фирмите и гражданите. Така се получава, че дадената община няма достатъчно средства да изгради път или друга инфраструктура до заводи на фирми, които дават работа на хиляди хора в тази община и плащат данъците си в същата община.

Ако се приеме част от подоходното и корпоративно облагане да се връща в общините, както е на много места в Европа, то община Монтана ще получи допълнително към своя бюджет 4,2 милиона лева, каза Живков. Той коментира, че такава стъпка от страна на държавата би довела до практическа финансова децентрализация.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.