Лом празнува 165 години читалище и театър

https://crimesbg.com/regionalni/lom-praznuva-165-godini-chitalishte-i-teatar/45082 Crimesbg.com
Лом празнува 165 години читалище и театър
 

 


 

С празнична програма и театрални дни Лом тържествено ще чества 165 години от създаването на читалището и театъра, които са сред първите три в страната. Ломското читалище, което Цветан Минков определя като „уникум в цялата история на европейската култура, която не познава подобна форма на народопросвета“ е домакин на разнообразни прояви, които ще се проведат на 27 септември.

 

 

 

Празничната програма ще започне в 11 ч. с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка. От 14 ч. в НЧ „Постоянство 1856“ ще проведе кръгла маса „Известно и неизвестно за Кръстьо Пишурка“, с участието на ученици от ломските училища. От 17 ч. пред читалището ще бъде открита алея „Творци на красота“, а след това ще се проведат лекоатлетическа щафета, фолклорно надиграване и акробатическа композиция. Приветствените слова по повод юбилея ще бъдат произнесени в 18:00 ч. пред читалището, а час по-късно е премиерният спектакъл на Драматичен театър „Кръстьо Пишурка“ – „Огнивото“ по Ханс Криястиян Андерсен, с режисьор Николай Априлов.

От 28 септември в НЧ „Постоянство 1856“ започват традиционните Театрални дни на името на Кръстьо Пишурка. В програмата са включени 17 представления на театрални състави от страната. Церемонията по награждаването и закриването на театралните дни ще се състои на 3 октомври.

Тържественото честване и Театралните дни се организират от НЧ „Постоянство 1856“ със съдействието на Съюза на народните читалища и Община Лом.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.