Марка с лика на ген. Иван Колев валидират в деня на Добрич

https://crimesbg.com/regionalni/marka-s-lika-na-gen-ivan-kolev-validirat-v-denya-na-dobrich/44993 Crimesbg.com
Марка с лика на ген. Иван Колев валидират в деня на Добрич
 

 


 

Двама историци решават спора с рождената дата ва легендарния кавалерист

Пощенско-филателното издание „160 години от рождението на генерал Иван Колев“ ще валидират в Деня на Добрич – 25 септември, когато се навършват 81 години от възвръщането на Южна Добруджа към към България, представители на „Български пощи“ЕАД и община Добрич. То се състои от една пощенска марка в блок и специален пощенски печат.

 

 

 

Номиналът на марката е 3.00 лв., а тиражът 5100 броя. Автор на проекта е Атанас Атанасов. Церемонията ше се състои в Художествената галерия от 10,30 ч. Инициативата за създаването на марката е на община Добрич, която обосновава предложението си пред „Български пощи”.

Ген. Иван Колев е предводител на българската конна войска, която участва в Добричката епопея през 1916 г. „За рождената година на генерал-лейтенант Иван Колев са изказвани различни предположения в историческата литература – 1861 г. или 1863 г., без обаче да бъдат цитирани конкретни архивни документи, потвърждаващи или отричащи едната или другата хипотеза. Такива естествено много трудно могат да бъдат открити в нашите архиви, тъй като генералът е роден извън пределите на България, в бесарабското село Бановка.

При изграждането на неговия паметник в град Добрич през 2016 г. като по-меродавна бе възприета 1863 г., но без да е ясно защо (може би защото е по-популярна и по-често употребявана в историческата литература). Само преди няколко месеца, стана ясно, че това е било погрешен ход” – обяснява историкът Радослав Симеонов. Двама историци – гл. експерт Георги Луков от Държавния Военно- исторически архив-В.Търново, и гл. експерт Радослав Симеонов от Министерството на отбраната, решават да прегледат наличния архивен материал и да сложат край на всякакви спекулации и евентуални грешки по отношение рождената година на прославения български кавалерист.

Като най-достоверни източници на информация те възприемат периодически издаваните в Царство България „Списъци на офицерите на действителна служба“. Там за всеки един от тях – от подпоручика до генерала, се поместват кратки биографични данни. Като действащ български офицер, Иван Колев не прави изключение и името му фигурира в тези списъци. Но двамата историци откриват нещо много интересно – в списъците до 1908 г. за негова рождена година се посочва единствено 1863 г. Ала в списъка от 1908 г. тя е коригирана с 1861 г. и във всички списъци оттук нататък фигурира само тя. Точно това разминаване обяснява защо именно тези две години са циркулирали досега в историческата литература като потенциални негови рождени години, но никой не си е направил труда да проследи защо се получава така.

Най-вероятната хипотеза е, че самият Иван Колев се е намесил през 1908 г., уведомявайки редакционната колегия на изданието, че е допусната грешка по отношение на неговата рождена година. Така и става, през 1908 г. грешката е коригирана, а оттук нататък като година на раждане на Иван Колев се посочва само 1861 г.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.