Мащабно изпитание: Ваксината на „АстраЗенека“ е 74% ефикасна

https://crimesbg.com/regionalni/mashtabno-izpitanie-vaksinata-na-astrazeneka-e-74-efikasna/46317 Crimesbg.com
Мащабно изпитание: Ваксината на „АстраЗенека“ е 74% ефикасна
 

 


 

Ваксината на „АстраЗенека“ е със 74-процентова ефикасност за предотвратяване на симптоматично боледуване, но тя се увеличава до 83,5 процента за хората над 65 години. Това са данни от мащабно изпитание, публикувани от компанията. Ефикасността от 74 процента е по-ниска от обявените през март междинни данни от 79 процента, които по-късно бяха коригирани на 76 процента.

 

 

 

Анализът се основава на данни за повече от 26 000 доброволци от САЩ, Чили и Перу, получили две дози от ваксината през един месец. Резултатите са публикувани в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

Случаи на тежък или критичен Ковид-19 сред ваксинираните 17 600 участници няма. Сред неваксинираните 8500 те са осем. В групата на плацебо има и два смъртни случая. Сред ваксинираните няма жертви.

„Бях приятно изненадана – каза д-р Ана Дърбин от университета „Джонс Хопкинс“. Тя е и със силен защитен ефект срещу тежко боледуване и хоспитализация.“

Случаи на тромбоза с тромбоцитопения също няма, предаде БТА.

„АстраЗенека“ обяви през юли, че планира да подаде документи за пълно одобрение от американския здравен регулатор, което да замени сегашното разрешение за употреба в извънредна ситуация. Компанията изследва и ефекта на бустерни инжекции за получилите две дози, независимо от коя ваксина.

Ваксината на „АстраЗенека“, наречена „Ваксзеврия“, има разрешение за употреба в повече от 170 държави.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.