МОН: По-малко българи искат да следват в чужбина

https://crimesbg.com/regionalni/mon-po-malko-balgari-iskat-da-sledvat-v-chuzhbina/45073 Crimesbg.com
МОН: По-малко българи искат да следват в чужбина
 

 


 

Националният център за информация и документация на Министерството на образованието и науката /МОН/ заверява все по-малко български дипломи за следване в чужбина, съобщи пресцентърът на МОН.

Общо 1536 души от завършилите училище през изминалата учебна година са получили печат Apostille, който удостоверява истинността на дипломата им за средно образование. Легализирани са общо 2652 документа заедно с такива на завършили от предходни випуски.

 

 

 

За сравнение през 2020 г. са заверени преведените дипломи на 2210 абитуриенти. С тези на дипломирали се по-рано са общо 3678.

През 2019 г. са легализирани 2823 документа на дипломирали се в същата година, а заедно с предишните са общо 4683.

Тенденцията за плавно намаляване на желаещите да следват в чужбина се дължи на по-малките випуски, които завършват средно образование. Други причини за спада са излизането на Великобритания от ЕС и пандемията от COVID-19 в последните години, уточняват от МОН.

През 2021 г. най-много желаещи българи има да учат в Германия, Гърция и Италия. През 2020 г. първите три най-предпочитани държави са Германия, Гърция и Великобритания.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.