НА ЖИВО: Защо се е разбил МиГ-29 – резултатите от разследването

https://crimesbg.com/regionalni/na-zhivo-zashto-se-e-razbil-mig-29-rezultatite-ot-razsledvaneto/45074 Crimesbg.com
НА ЖИВО: Защо се е разбил МиГ-29 – резултатите от разследването
 

 


 

Миниcтърът нa oтбрaнaтa Гeoрги Пaнaйoтoв oбявява рeзултaтитe oт вcички дeйcтвия, прeдприeти oт миниcтeрcтвoтo и нeгoвитe cтруктури, зa изяcнявaнe нa oбcтoятeлcтвaтa, cвързaни c инцидeнтa c пaднaлия МиГ-29, при кoйтo зaгинa пoдпoлкoвник Вaлeнтин Тeрзиeв.

Той обясни, че черната кутия е разчетена в присъствието на наши представители – полковник Василев. Той е и ръководител на екипа, изготвил доклада във връзка с катастрофата. На пресконференцията присъстваха и началникът на отбрана, на военновъздушните сили, военна полиция и на Авиобаза „Граф Игнатиево“. Проведени са беседи с всички участници в обучението, данните от радарите в района, разчетена е самата черна кутия и е направен доклад със заключения при максимална прозрачност, каза министърът.

 

 

 

Съпругата на подполковник Валентин Терзиев попита полковник Василев, ако не е човешка грешка и няма техническа неизправност на самолета, какво означава загуба на пространствена ориентация и защо не се води това пилотска грешка. 

Тя се получавала заради психофизическите условия на организма, пилотът не осъзнава ситуацията навреме и до последната секунда той не е осъзнал, защото в последната секунда той започва стандартен доклад, смята Василев.

Обект на разследването е в четири посоки – организация на летателната дейност, самият полет, медицинското състояние на пилота и техническата изправност. Но в публичното пространство може да се изнесе само информация за самия полет. Всички останали документи в момента са в прокуратурата. Не са открити причини, които да са оказали пряко въздействие върху инцидента, обясни полковник Василев.

След поразяването на целта и преместване на погледа в кабината, пилотът трябва да проконтролира позицията на самолета, според мен не го е направил, защото при записването на данните няма нито един момент, в който самолетът да е приведен в хоризонтално положение, преди да се докосне до водната повърхност. Възникнала е зрителна илюзия, че самолетът е в хоризонтално положение заради загубата на пространствена ориентация, добави още Василев.

Документите не могат да се предоставят в пълния им обем на външни лица, защото има класифицирана информация. Ще поискам писмено разрешение от прокуратурата да ви предоставя некласифицираната информация, обеща министърът на съпругата на подполковник Терзиев.

Военна полиция по закон няма право да посочва виновни, това е работа на прокуратурата. След като тя си свърши работата, аз мога да назнача служебна проверка, която да борави с документи, а те са в прокуратурата, добави Панайотов. 

Очаквайте подробности

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.