Николай Младенов регистрирал офшорката за “ново начало”, но пост в ООН променил плановете му (Обзор)

https://crimesbg.com/regionalni/nikolay-mladenov-registriral-ofshorkata-za-novo-nachalo-no-post-v-oon-promenil-planovete-mu-obzor/46546 Crimesbg.com
Николай Младенов регистрирал офшорката за “ново начало”, но пост в ООН променил плановете му (Обзор)
 

 


 

Фирмата, която не е декларирана, никога не е работила, твърди дипломатът

 

 

 

Той постъпва в световната организация на 2 август, дружеството е учредено на Сейшелите чрез швейцарски посредник на 9 август

 

Николай Младенов е вторият български политик след Делян Пеевски, чието име фигурира в досиетата “Пандора”.

Това съобщи в четвъртък сайтът bird.bg, който е българският партньор в Международния консорциум на разследващи журналисти, разкриващ секретните документи от няколко дни.

Няколко месеца

след като

напуска

българската

политика,

бившият военен и външен министър е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това е станало през август 2013 г. – седмица след като Николай Младенов заема поста на специален пратеник на ООН в Ирак. От отговор на ООН става ясно, че Младенов не е декларирал дружеството, постъпвайки на работа в организацията.

Дипломатът поема поста на 2 август 2013-а, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

“24 часа” потърси Младенов за коментар, но той не отговори. Пред bird.bg обаче обяснява казуса:

Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не е имала финансови потоци.

През 2013 г.

след края на

мандата реших

да започна

свободна

практика,

ново начало

За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха.

На въпрос защо първо постъпва на работа в ООН, а след това е регистрирана офшорната фирма, Младенов отговаря, че не си спомня как точно е протекъл процесът. Категоричен е обаче, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

Регистрацията на фирмата е била активна до 2018 г., като

е била плащана

само годишна

такса от 600 евро

за поддръжката ѝ. Дипломатът уверява, че има документ, че оттогава тя не е активна.

Освен военен и външен министър на България Николай Младенов беше и евродепутат от ГЕРБ. След като напусна родната политика, той започна дългогодишна и много успешна кариера в ООН като представител на генералния секретар на световната организация Бан Ки Мун и ръководител на мисията на ООН в Ирак. През 2015 г. бе изпратен в Йерусалим като координатор на ООН по близкоизточния мирен процес, където изкара 5-годишен мандат и игра решаваща роля в процеса по намаляване на насилието между Израел и “Хамас”. Преди година той се отказа да бъде специален пратеник на ООН за Либия поради здравословни причини.

Неотдавна Младенов стана част от Вашингтонския институт за близкоизточна политика, който е най-силната тинк-танк организация, представляваща интересите на мощното израелско лоби в американската външна политика. Той се присъедини към екип от експерти в рамките на проекта “Корет” за арабско-израелски отношения, сред които са имена като бившия служител на Държавния департамент Дейвид Маковски и посланик Денис Рос, бивш специален пратеник за Близкия изток.

Международното разследване “Пандора” разкри, че 35-има политически лидери имат офшорни фирми. Сред тях са чешкият премиер Андрей Бабиш, украинският президент Володимир Зеленски, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени на Владимир Путин.

В разследването участват близо 600 журналисти. Информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги. Повечето от тях засягат офшорни компании в различни държави.
 

 

 /* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.