НЗОК ще плаща сензорите на някои диабетици

https://crimesbg.com/regionalni/nzok-shte-plashta-senzorite-na-nyakoi-diabetici/46567 Crimesbg.com
НЗОК ще плаща сензорите на някои диабетици
 

 


 

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще поема сензорите за диабетиците, съобщава Би Ти Ви. С тях се измерва кръвната захар, без да се налага непрекъснато болните да се бодат. Изделията обаче няма да се полагат на всички пациенти с диагнозата. Сензорите ще се отпускат по здравна каса от аптеките в страната. В момента диабетиците си ги купуват от чужбина.

Болните трябва да отговарят на определени критерии, за да получат това изделие. Второто условие е специализирана комисия да издаде протокол, който да се завери от касата. Такива комисии има само в болници в София, Пловдив и Варна.

 

 

 

Люба Костадинова е майка на дете с диабет, което следи захарта си със сензор, който е прикрепен към тялото. Тя обяснява, че с друго устройство, което се доближава до сензора, се регистрират данните. Чрез приложение те могат да се изпращат и на мобилен телефон. Жената коментира пред Би Ти Ви:

„Измерването става само с доближаване до сензора и вече знаем колко му е захарта, без да го убождаме. През нощта спи, ние измерваме, ако се наложи инсулин тогава вече се пробужда и трябва да поставим. Правим си регистрация в чужбина, за да вземем сензор. Там трябва да имаме адрес в самата държава, на който да се изпратят, след това ни се изпращат в България, отнема време, понякога се бавят поръчките, оставаме без сензор.„

От 16 октомври сензорите ще има и в България, а касата ще плаща по 260 лева месечно за тях. Критериите за получаването са – диабетът да е тип 1, да са на инсулин, с лош гликемичен контрол над определени стойности. Децата до 6 години и бременните имат предимство, но хората с психично заболяване нямат право да го получават. Ендокринологът д-р Димитър Георгиев твърди, че заради критериите малко хора ще получат изделие по каса. Той уточни:

„Всъщност точно тези хора, които са се старали най-много, които са с най-добър контрол, на тях няма да имаме възможност да дадем сензори по здравна каса.“

От НЗОК разясняват, че те не са авторите на критериите. Те са категорични, че тези правила са изготвени от експерти в еднокринологията. За тази година две фирми ще предлагат сензорите в нашата страна.

 /* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.