Репликите на Панагюрското златно съкровище наистина са временно задържани заради рутинна процедура

https://crimesbg.com/regionalni/replikite-na-panagyurskoto-zlatno-sakrovishte-naistina-sa-vremenno-zadarzhani-zaradi-rutinna-procedura/46160 Crimesbg.com
Репликите на Панагюрското златно съкровище наистина са временно задържани заради рутинна процедура
 

 


 

Забавянето станало заради неосигурено обезпечение в размер на 40 хил. долара

Репликите на Панагюрското златно съкровище наистина са временно задържани от митническите служби в Дубай. Причината обаче била стандартна процедура – оформяне на временен внос. Това обясни пред „24 часа“ Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, която е една от компаниите, участващи в консорциума, отговарящ за организацията на българския щанд на Експо 2020. Репликите трябвало да бъдат изложени на щанда. 

 

 

 

Предметите са оставени на съхранение в транзитна зона под контрола на митническите служби. Те трябвало да минат процедура за временен внос в страната, която обаче се извършва след самия внос. Тя обикновено отнемала няколко дни, казва Тодоров. На практика репликите не са задържани, а са под митнически контрол, нито са задържани служители. 

Временният внос изисква и обезпечаване на евентуалните митничеси и данъчни вземания и сега уточняваме кой ще обезпечи тези задължения. Не е наше задължение, но, разбира се, ако се окаже, че държавата няма 40 хил. долара, сигурно ще ги дадем от нас“, обясни още Тодоров. Но, по думите му, така или иначе процедурата отнемала време.

И дума не може да става, че някой е носел предметите в ръчния си багаж, около 120 кг тежат тези неща със съндъците, това са два големи сандъка, така че и това е абсолютна лъжа, категоричен беше той. 

Казусът с репликите на Панагюрското златно съкровище се появи заради публикация на сайта Bird. По-късно от Министерството на икономиката обясниха, че организацията на българския щанд на Експо 2020 се изпълнявала от консорциум „България ЕКСПО 2020“ и отговорността носели те. От НИМ също излязоха с позиция, че задържани предмети няма. 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.