Самолети ще прелетят над Балчик за 80-годишнината на летището

https://crimesbg.com/regionalni/samoleti-shte-preletyat-nad-balchik-za-80-godishninata-na-letishteto/46608 Crimesbg.com
Самолети ще прелетят над Балчик за 80-годишнината на летището
 

 


 

Два самолета Су-25 ще прелетят над Балчик за 80-годишнината от създаването на военното летище в града, съобщават от общината, цитирани от БТА. Авиопоздравът на Военновъздушните сили ще бъде отправен в 12.00 часа днес и ще бъде изпълнен на ниска височина, добавят от общината като честитят годишнината на всички бивши и настоящи военни пилоти, офицери, сержанти, служили в защита на въздушното пространство на базата в Балчик.

Първите полети от гражданското летище в морския град са по линията Балчик-Констанца-Букурещ в средата на 30-те години на миналия век, според историческите сведения. С подписването на Крайовската спогодба между България и Румъния и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на родината летището е преобразувано във военно през октомври 1941 година. На летището, смятано за „непотопяемия самолетоносач на България“, през десетилетията са базирани различни по състав подразделения на авиацията.

 /* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.