Сменяме адресна регистрация в София с телефон, първо в Студентски град

https://crimesbg.com/regionalni/smenyame-adresna-registraciya-v-sofiya-s-telefon-parvo-v-studentski-grad/45066 Crimesbg.com
Сменяме адресна регистрация в София с телефон, първо в Студентски град
 

 


 

Смяната на адресна регистрация в София вече може да се случи само с мобилен телефон, който има камера. 400 студенти вече са се възползвали от услугата, която стартира пилотно от район „Студентски“. Причината е, че там има най-голямо ползване на услугата – над 10 000 промени на адресна регистрация се правят всяка година. До края на годината електронната смяна на адрес ще е достъпна в още 3 района – „Слатина“, „Витоша“ и „Средец“, а от 2022 г. –  в цяла София. Това съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, който демонстрира новата система за смяна на адресна регистрация в Студентски град. 

„Системата работи в тестов режим от 1 септември. Имаме 4,71 пункта от 5 на удовлетвореност на хората, които са попълнили тази анкета, докато сменят адресната си регистрация. До края на годината всеки ползвал услугата може да даде своите препоръки, за да може догодина, когато ще я въведем в целия град, тя да е максимално функционална. Още с встъпването ми в длъжност г-жа Фандъкова ми възложи задача да облекчим гражданите в административното обслужване. Проектът за електронна смяна на адресната регистрация се случи с подкрепата на фондацията на Майкъл Блумбърг, която помогна с финансиране на експертна помощ. Целият процес е разработен по най-модерните методи за е-управление, в които гражданинът е поставен в центъра. Смяната на адрес отнема по-малко от 10 минути. След това до 2 работни дни всеки ще получи електронно своето удостоверение за нов адрес“, обясни Керезов.

 

 

 

Системата улеснява и хората, които не живеят в сосбствено жилище. Досега тези, които са на квартира, трябваше да  отидат до съответния район със собственика на имота, който да даде съгласие, че те могат да се регистрират в неговото жилище.

„Това често усложнява процеса. Сега само с мобилен телефон и камера може да се направи идентификация. Нужно е да се изпрати имейл на собственика, след това той да потвърди съгласието си чрез приложението – .sofia.bg“, разказа Керезов.

„Радвам се, че вече имаме възможност и онлайн да сменим адресната си регистрация с мобилен телефон. За 2-3 минути се прави електронната идентификация – сканира се личната карта, след това трябва да се идентифицираме и после да приложим и копие от настанителната заповед. Досега трябваше да се ходи на място в район „Студентски“, а това вече не е нужно“, сподели Елица Стоянова, студентка в Софийския университет, която вече е ползвала услугата.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.