ВиК аварията в Хасково е много тежка, водата не става за пиене

https://crimesbg.com/regionalni/vik-avariyata-v-haskovo-e-mnogo-tezhka-vodata-ne-stava-za-piene/44627 Crimesbg.com
ВиК аварията в Хасково е много тежка, водата не става за пиенеТежка авария по ВиК мрежата на Хасково е възникнала в 13 ч вчера след пускането на помпена станция „Ябълково“, която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN, съобщават от МРРБ.

При пускането на станцията, поради силното налягане на водата, възниква авария, която оставя без вода Хасково. Аварийните екипи на ВиК-Хасково са започнали веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията обаче се оказва по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура.Регионалният министър Виолета Комитова и ръководството на „Български ВиК Холдинг“ са своевременно информирани за създалата се ситуация, която оставя жителите на областния град Хасково, както и селата Минерални бани, Спахиево, Татарево, Брястово, Колец и Клокотница без питейна вода.

Към 12 ч. днес има вода в целия град, но до няколко часа ще започне спиране на водоподаването към високите части на града за отстраняване на аварията. Очаква се днес поетапно да спре водата и към кварталите „Орфей“, „Бадема“, „Любен Каравелов“, „Каменни“ и част от „Червена стена“.

След изчерпването на водата в един от резервоарите, който отговаря за смесването й с тази от помпена станция 1 – Хасково има вероятност от завишаване на стойността по показателя „естествен уран“.

От ВиК-Хасково призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването на аварията, за което се изисквало дълго технологично време. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратило писмо и до РЗИ.

ВиК-Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова е създала организация два ВиК оператора – в Бургас и Стара Загора да помогнат за отстраняването на аварията. И трите ВиК оператора са част от „Български ВиК холдинг” ЕАД, чийто принципал е МРРБ. С помощта на ръководството на ВиК Холдинга и управителя на ВиК-Хасково е създадена организация ВиК-Бургас да изпрати тръби и резервни части, а ВиК-Стара Загора – екипи, които да се включат в отстраняването на проблема и възстановяването на водоподаването за града и близките населени места.

Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков и представители на ръководството на ВиК Холдинга пътуват към Хасково, за да съдействат на място в организацията за отстраняването на голямата авария.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.