ВСС стартира процедура за избор на шеф на ВКС

https://crimesbg.com/regionalni/vss-startira-procedura-za-izbor-na-shef-na-vks/44412 Crimesbg.com
ВСС стартира процедура за избор на шеф на ВКС
 

 


 

Янаки Стоилов: Няма да предлагам кандидатура самоцелно

Висшият съдебен съвет стартира процедурата за избор на председател на ВКС в четвъртък. Тази точка бе включена в дневния ред, одобрен от правосъдния министър Янаки Стоилов, който е председателстващ кадровия орган.

 

 

 

Янаки Стоилов уточни, че включването на това предложение е било съвместно разбиране между и съвета. Мандатът на сегашния председател Лозар Панов изтича на 10 февруари.

Надявам се да има конкурентност, а не както при избора на главния прокурор – само един кандидат, съобщи правосъдният министър. Той уточни, че са надява не само членове на съдийската колегия да номинират кандидати, но още и върховните съдии, професионалните организации.

„Самоцелно нямам амбиции да предлагам, но ако има кандидати, които се подкрепят от обществото и от съсловните организации – бих ги издигнал“.

В същото време той добави, че не иска да влиза в капан някой да твърди, че изпълнителната власт се намесва в съдебната.

Смятам, че тази процедура трябва да се развие, добави правосъдният министър.

Той съобщи още, че другата седмицата промените в Бюрото за защита ще влязат в сила, днес е подписан указът. По негова информация някои служители искали да се върнат в Националната служба за охрана. 

Не са постъпвали официални искани за охратата на главния прокурор.

Иван Гешев ползва все още охрана от Бюрото по защита, но по закон той има право на такава и от НСО.

Така служебният министър отчете свършеното до момента и приоритетите за в бъдеще, като те са свързани с подобряване на работата в полза на гражданите, преодоляване на лошоте практики и повишаване на взаимодействието със съдебната власт.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.