Андрей Новаков: Не съм сигурен, че уволнение в разгара на криза би помогналоНе съм сигурен, че уволнение в разгара на криза, която човек трябва да управлява, би помогнало. Така евродепутатът Андрей Новаков коментира по бТВ решението на министъра на транспорта да уволни изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ Живко Петров заради заседналия кораб край Камен бряг.

Новаков отправи критики към държавния глава Румен Радев заради липсата на реакция от негова страна. „Без да съм водолаз или капитан на кораб, знам, че твоята работа е да създадеш организация и среда, в която експерти да вземат решения.  Ако за 8 дни не си съставил щаб заради бившите управляващи или лошото време, има въпроси, на които трябва да отговориш“, каза той.Според евродепутата страната ни трябва да потърси помощ отвън за справянето с кризата. „Не е необходимо да притежаваш техника, която да се справя с подобни ситуации, които се случват веднъж на 5 или 10 години. Европейската агенция за морска безопасност съществува заради това, тя третира дори нефтени разливи и не знам някой да я е търсил. Ако имахме разпознаваемост на това правителство в Турция и адекватна реакция, техника щеше да е дошла в рамките на 24 часа, както щеше да

се случи преди година“, заяви депутатът.

Андрей Новаков видя и определен „почерк на поведение“ в действията на управляващите. „Ресорният вицепремиер обеща, че ще внесем Плана за възстановяване и устойчивост до 30 юли, а до 30 септември все още не е внесен. Заедно с Хърватия влязохме в чакалнята на Еврозоната – Хърватия подписа меморандум с ЕК и вече може да сече евро монети. Протака се, не се спазват срокове“, твърди Новаков.

Коментарите са изключени