Буря в Асеновград: 28-годишен почина, докато чака линейка



– Трупът лежал 30 минути на земята пред болницата

– Близките отказали аутопсия, твърди лекарка



28-годишен почина в дома си в село Болярци, община Садово, докато чака линейка от Спешния център в Асеновград. Човекът посинял и близките му се принудили да го закарат със собствен превоз до здравното заведение. Когато пристигнали, той вече бил мъртъв.

Тялото му престоя на земята, което отприщи истинска буря в социалните мрежи. „Не знам случаят какъв е, но редно ли е мъртъв човек да лежи на земята повече от 30 минути, а 3-4 човека с бели престилки да стоят пред вратата на спешното и да пушат цигари“, изригна Валентин Димитров. Той е публикувал и снимка, на която си вижда как близките на починалия плачат около автомобила, а тялото на мъртвия е проснато на земята.

„Има си ред. Ако е мъртъв, трябва да пристигне полиция“, опонира Гергана Варадинова.  На фотоса обаче ясно се вижда, че до трупа има полицейска кола.

„Като има ред, трябва човекът да лежи на земята ли? Ако на вас това ви се случи“, пита Веселин Джоков, неодобрявайки това, което е станало.

Случаят с починалия от с. Болярци отприщи поредна вълна на недоволство срещу медици, без обаче тези, които ги хулят, да са наясно как стоят нещата. „Никъде по света няма медицински служители, които по цял ден да гледат телевизия и през пет минути да пушат. Само при нас е така, което е много жалко в случая“, сипе огън и жупел асеновградчанин.

„24 часа“ провери случая, като се свърза с дежурния лекар в Спешна помощ- Асеновград. Д-р Цанкова обясни, че младият мъж е починал вкъщи, докато чака линейка. Тогава близките му са го докарали пред болницата със собствен превоз. „Когато се касае за починал извън лечебно заведение, медиците нямат право дори да докосват трупа, защото може да е умрял от насилствена смърт. Нужно е присъствие на полиция, за да се изясни от какво е настъпила смъртта, както и да се направи аутопсия Близките обаче отказаха такава, подписаха се и си взеха мъртвия обратно“, каза д-р Цанкова.

Тя обясни, че районът се обслужва само от две линейки, а на територията са 38 населени места. „Няма как да отидат светкавично на всяко повикване. Никой няма вина за случилото се. Жалко, че починалият е млад човек“, допълни лекарката.

Репортерско проучване установи, че починалият се казва Георги Георгиев. 10 дни е бил в болнични, но днес отново му е прилошало. Според хора от Болярци имал сърдечен проблем.

Коментарите са изключени